Hatalmas tűz ütött ki szerdára virradó éjjel a londoni Luton repülőtér egyik parkolóházában, amely részben összeomlott. A brit fővárostól északra fekvő repülőtéren szerda délutánig felfüggesztették a légiforgalmat – írta az MTI.

Az intézkedés Budapestről érkező járatokat is érint, mivel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a Wizz Air légitársaság közlekedtet napi több menetrendszerű járatot Lutonra, és az első ezek közül reggel indul.

A Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint törölték a reggel 6-kor Lutonba induló W6 2201 számú járatát és annak visszaúti, 2202-es számú párját is. Miután a repülőtér lezárását délutánig meghosszabbította az üzemeltető, a 12:35-kor Budapestről Lutonba induló és 18:25-kor visszaérkező W6 2205/6-os járatpárt is törölte a légitársaság.

A tűzoltóság beszámolója szerint az utascsarnok közelében lévő kettes számú parkolóház felső szintjén gyulladt ki egy jármű, és a lángok gyorsan továbbterjedtek számos más autóra.

A szerda hajnali tájékoztatás szerint az oltásban tizenöt egység vesz részt, de az épületrész felét teljesen elborította a tűz, és a felső épületszerkezet jelentős területen beomlott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tűzoltók azon dolgoztak, hogy a tűzvész ne terjedjen át a repülőtér belső területére – áll a beszámolóban.

A repülőtér hajnali közleményében az áll, hogy Luton teljes légiforgalmát brit idő szerint szerdán déli 12 óráig – közép-európai idő szerint 13 óráig – felfüggesztették. Később ezt délután 3-ig meghosszabbították. A kora hajnali érkező járatokat más brit repülőterekre, köztük Manchesterbe, Liverpoolba, Bristolba és Gatwickre irányították át.

A mentők négy tűzoltót és egy repülőtéri alkalmazottat füstmérgezés miatt kórházba szállítottak.

Frissítés: A forgalom végül szerda késő délután indult újra a repülőtéren, az eset miatt mintegy 140 járatot töröltek, ez több mint 25 ezer utast érintett.

Luton a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér egyike, tavalyi utasforgalma meghaladta a 13 millió főt.

A repülőtéren az utóbbi években jelentős fejlesztési és bővítési beruházásokat hajtottak végre, és ekkor épült a most részben leégett új parkolóház is.