Kritikus pénzügyi helyzetbe került az Air Belgium, a közel 92 millió eurós halmozott vesztesége miatt új befektető bevonása nélkül bizonytalanná vált a légitársaság jövője. 

Az Air Belgium az előző évinél négyszer nagyobb, 44,6 millió eurós veszteséget könyvelt el az elmúlt egy évben, a korábbi időszakról halmozott vesztesége ezzel elérte a 91,6 millió eurót.

A légitársaság könyvvizsgálója szerint ez jelentős kétségeket támaszt a cég további működését illetően, még úgy is, hogy tavaly februárban tőkeemelésen esett át, decemberben pedig egyes részvényesek 7 millió eurós kölcsönt nyújtottak a vállalatnak.

Az Air Belgium vezetésének közlése szerint a tőkehelyzet rendezése érdekében új finanszírozókkal kezdtek tárgyalásokat.

Június végén egy meg nem nevezett potenciális befektető kötelező érvényű ajánlatot tett újabb tőkeemelésre, ugyanakkor elismerték, hogy az intézkedések ellenére bizonytalan a cég helyzete.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Airbus

A légitársaság tavasszal megszüntette a jelentős verseny miatt veszteséges, karibi térségbe közlekedő utasszállító járatait, a felszabadult kapacitást charter- és wet-lease járatokra adja bérbe, valamint Mauritiusra és Dél-Afrikába üzemeltet saját járatokat.

Az intézkedéseknek köszönhetően az idei harmadik negyedévre nyereséges működést vár a két A330-200-as és két A330-900neo utasszállító repülőgépet üzemeltető cég. Az előző időszak veszteségeihez a flotta megújítására és bővítésére megrendelt repülőgépek átadásának késése is hozzájárult közlésük szerint.

A légitársaság emellett három Airbus A330F áruszállítót üzemeltet, egyet a francia CMA-CGM, kettőt a kínai Hongyuan-csoport részére, emellett három Boeing 747-8F cargo gépéből kettő szintén a kínai logisztikai cégnek repül, egy pedig letárolva áll.