Átadták az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) felújított időjárási radarállomását szerdán a szabolcsi Napkoron. A 152 millió forint értékű fejlesztést a Földművelésügyi Minisztérium (FM) több mint 85 millió forinttal támogatta.

Az ünnepélyes átadáson V. Németh Zsolt, a tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az eddigieknél is pontosabb és gyorsabb információink legyenek a légköri adatokból levezetett – az utóbbi időszakban egyre extrémebb – időjárási jelenségekről, amelyekre így fel tud készülni a társadalom és a gazdaság.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke elmondta, a szolgálat négy radarból álló mérőhálózatot üzemeltet Magyarországon, ennek legfiatalabb tagja a 2014-ben, uniós támogatással felépített szentes-lapistói radar. Ezt megelőzően az OMSZ saját forrásból újíttatta fel a budapesti radarállomást, 2015-ben pedig a harmadik radar, a pogányvári rekonstrukcióját sikerült befejezni a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával.

Utolsóként az úgynevezett duálpolarizációs technológiájú napkori radar újult meg, ehhez a meteorológiai szolgálat saját forrásból 67 millió, a minisztérium pedig 85,5 millió forintot biztosított – tette hozzá. A fejlesztéssel egy európai színvonalú, kiváló radarhálózat jött létre Magyarországon – mondta Radics Kornélia.

A modernizált állomásnak elsősorban az időjárás-előrejelzésben, a viharjelzésben, a katonai és polgári repülésben, az árvíz, illetve jégeső elleni védekezésben van fontos szerepe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A 240 kilométer hatótávolságú radarállomás az aktuális csapadékmennyiség mellett a többi között a szélerősséget, a villámaktivitást, a levegőtisztaságot és a hőmérsékletet is méri, rögzíti, valamint az adatokat továbbítja.

A napkori állomás modernizálása a radarberendezés komplett cseréje nélkül, az elavult alkatrészek cseréjével történt meg. A felújítás elsősorban a radar jelfeldolgozási és adatátviteli rendszereit érintette, a telepítési munkálatokat nagyrészt a meteorológiai szolgálat szakemberei végezték el.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!