A hatékonyabb működés jegyében új, kifejezetten az Airbus A220-as típusnak szánt karbantartó bázist épít fel Rigában az Air Baltic, és ugyanitt elkezdik a repülőgép-szerelők házon belüli képzését is.

Egy évek óta tervezett, új hangárt épít fel 2023 végére a rigai repülőtéren az Air Baltic, erről még 2020-ban állapodtak meg az üzemeltetővel, de a részletes terveket csak most hozták nyilvánosságra.

A 2,85 hektáros területen teljesen új létesítmény épül, amelynek központi eleme egy 34 500 négyzetméteres hangár lesz. 

Marting Gauss, a légitársaság vezérigazgatója a bejelentés kapcsán a közleményben hangsúlyozta: 2019 óta minden karbantartást házon belül végeznek, de a flotta bővülése több munkával jár, ehhez pedig elengedhetetlen az új infrastruktúra. Az építkezés befejezésekor a mostaninál kétszer több, 50 darab A220-ast üzemeltet majd az Air Baltic. 

Az új hangárban egyszerre akár hét Airbus A220-300-as repülőgépen végezhet majd karbantartást az Air Baltic.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cég ugyanis a típushoz nemcsak az alapvető tanúsítványokkal, hanem teljes körű EASA Part-145 szerinti engedélyekkel is rendelkezik a forgalmi- (line maintenance) és az időszakos karbantartás (base maintenance) feladatok végzéséhez egyaránt.

Fotó: AIRportal.hu

Ha minden a tervek szerint alakul, pár éven belül más A220-as üzemeltetők is igénybe vehetik az Air Baltic szakembereinek munkáját, és ezzel hamarabb megtérülhet a banki hitelből finanszírozott beruházás költsége.

Az építkezéssel szinte egy időben jelentette be a cég, hogy helyben működő pilótaakadémiájának mintájára saját repülőgép-szerelőket képző központot is alapított Rigában, és már meg is kapta az első kurzusok elindításához az engedélyeket. 

Itt amellett, hogy az A220-asokhoz szükséges típus specifikus képzéseket folytatnak, előzetes aviatikai tapasztalattal nem rendelkezőknek is meghirdetnek repülőgép-szerelő alaptanfolyamokat. Az első két csoport februárban indul, nyolc-nyolc fővel, az oktatók pedig a légitársaság nagy tapasztalattal rendelkező szerelői lesznek.