Két vadonatúj, a csökkent mozgásképességű utasok repülőtéren belüli szállítási feladatainak ellátására átalakított kisbuszt állított szolgálatba az AMS Assistance PRM szolgálata pénteken a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren.

A két új kisbusz beszerzése és a mozgáskorlátozottak repülőtéri szállítási feladataira történő átalakítása 26 millió forintos beruházást igényelt.

Kovács Judit, a Budapest Airport Terminál Szolgáltatások vezetője vette át a kisbuszokat Kövesi Gusztávtól, az AMS Assistance Kft. ügyvezetőjétől. (Fotók: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Kovács Judit, a Budapest Airport Terminál Szolgáltatások vezetője vette át a kisbuszokat Kövesi Gusztávtól, az AMS Assistance Kft. ügyvezetőjétől. (Fotók: AIRportal.hu)

Az új kisbuszokkal kilenc darabosra nő az AMS Assistance repülőtéri flottája. A flottában jelenleg öt speciálisan átalakított kisbusz, három ambulift (melyek a repülőgépek ajtajához emelik fel a kerekesszékes utasokat) és egy hordágyas kisbusz teljesít szolgálatot.

A most átadott kisbuszok többek között a hátsó ajtónál lehajtható rámpával, az oldalajtó nyitásakor automatikusan kinyíló fellépővel, kapaszkodókkal, valamint a különböző típusú kerekesszékek biztonságos rögzítését lehetővé tevő speciálisan kialakított csúszásmentes padlóval és rögzítési pontokkal rendelkeznek.

Az új járművek feladatai közé tartozik, hogy a különböző mértékben csökkent mozgásképességű induló és érkező utasokat a terminálok és a repülőgépek között szállítsák.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a tavalyi évben negyvennyolcezer csökkent mozgásképességű utast szállítottak. A segítséget igénylő utasok száma hét év alatt több mint duplájára nőtt a budapesti repülőtéren.

Az EU szabályai szerint minden repülőtér-üzemeltetőnek külön díj felszámítása nélkül kell biztosítani a csökkent mozgásképességű utasok repülőtéren belüli szállítását. Ferihegyen a szolgáltatást a repülőteret üzemeltető Budapest Airport szerződött partnere, az AMS Assistance Kft. látja el.

A csökkent mozgásképességű utasokat a légiközlekedésben három kategóriába sorolják a nemzetközi szabályzás szerint.

  • Wheelchair R (WCHR): Azon utasok, akik hosszabb távokat nem képesek gyalogolni a termináltól a repülőgépig és vissza, azonban képesek a lépcsőkön fel és le közlekedni, valamint a repülőgépen belül önállóan mozogni.
  • Wheelchair S (WCHS): Azon utasok, akik nem képesek a lépcsőkön közlekedni, de a repülőgép utasterében már önállóan tudnak mozogni.
  • Wheelchair C (WCHC): Azon utasok, akik teljes mértékben mozgásképtelenek és kerekesszékest szállítást igényelnek egészen a repülőgép ülésig valamint a beültetésükben is segítségre szorulnak.
 | © AIRportal.hu

 | © AIRportal.hu