Elstartolt a dél-afrikai Durban kikötőjéből az a kutatóhajó, amely újból megkísérli a 2014 márciusában eltűnt Malaysia Airlines-gép roncsainak megtalálását az Indiai-óceánban. Az eddig még nem vizsgált területen a korábbi kereséseknél még nem alkalmazott mélytengeri drónokat vetnek majd be.

A tanzániai partoknál talált egyik beazonosított roncsdarab (Fotó: ATSB)

A csaknem négy éve eltűnt Malaysia Airlines 370-es járat maradványainak felkutatására elstartolt a legújabb keresés – írja az aero.de portál.

A gép, 239 emberrel a fedélzetén, vélhetően az Indiai-óceánba zuhant. A Kuala Lumpurból Pekinge tartó járatot teljesítő 777-es néhány beazonosított roncsdarabját ugyanis megtalálták Afrika keleti partjainál.

A pontos okok kiderítéséhez szükség lenne további maradványokra és a fedélzeti adatrögzítőkre, ezeket azonban többszöri kutatás után sem találták meg az óceánban, a hivatalos keresést egy éve állították le.

Egy magáncég sikerdíj fejében, a saját kockázatára elvállalta az újabb kutatást, erről az elmúlt hónapokban folytak a tárgyalások. A dél-afrikai Durban kikötőjéből így pedig a napokban el is indult a Seabed Constructor elnevezésű hajó, amelyet az Ocean Infinity nevű amerikai cég bérelt ki e célra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A közlés szerint példátlan pontossággal határozták meg az újabb keresési zónát, ahol mélytengeri drónokat vetnek majd be, amelyek az eddiginél alaposabban térképezik majd fel a területet.

A déli szélesség 35. fok 6. perce és a keleti hosszúság 92. fok 8. perce metszéspontjánál elhelyezkedő, mintegy huszonötezer négyzetkilométeres keresési területet a beazonosított roncsdarabokat partra mosó áramlások és a szelek elemzésével határozták meg.

A lebocsátandó drónok az előző kutatásoknál alkalmazott robothajókhoz képest mélyebbre képesek merülni, és részletesebb vizsgálatot tudnak végezni.

Az Ocean Infinity bevett konstrukció szerint dolgozik, azaz csak akkor kell Malajziának kifizetnie az egyelőre nem nyilvános – és vélhetően a kutatás során is alakuló – költségeket, ha a cég megtalálja a roncsokat.