Két Berijev BE-200ES kétéltű repülőgép segít be Törökországnak az erdőtüzek elleni harcban, ha az orosz típus beválik, rendelhetnek is belőle.

Berijev BE-200ES (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Az orosz sugárhajtású kétéltű repülőgép fejlesztése az elmúlt időszakban korántsem haladt könnyen, a francia partnert kormányzati utasításra ki kellett rúgnia a gyártónak a modernizálási programból, és a vevők sem tolonganak a típusért.

A BE-200-ast Oroszországban ennek ellenére is aktívan használják, a Rendkívüli Helyzetek Minisztériumánál több példány is van.

Most az Orosz Egyesített Repülőgépipari Konzorciummal (UAC), valamint az Ipari és Kereskedelmi Minisztériummal karöltve két példány ideiglenesen Törökországba települt át – írta meg a Russian Aviation.

A lízingszerződés értelmében a két, egyenként 12 tonna oltóanyag-kapacitással rendelkező gép orosz személyzettel június 16-tól négy hónapon át vesz részt az erdőtüzek elleni harcban a török tengerpartokon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezzel amellett, hogy három nagyváros – Antalya, Izmir és Bodrum – közelében segítenek megakadályozni a lángok szétterjedését, ahogy azt már több országban is tették az elmúlt években, hatalmas marketingértéke is van az ügyletnek.

Törökország már több alkalommal is kifejezte érdeklődését a típus iránt, ezt kihasználva az orosz fél 2019-ben már tárgyalt az ügyben, illetve mindkét országban tartottak bemutatókat is.

Török tisztviselők nyilatkozata szerint a vásárlás most kizárólag a BE-200-asok erdőtüzek elleni teljesítményétől függ.

Amennyiben a bérelt példányok jól szerepelnek, előfordulhat, hogy tárgyalást kezdenek a megrendelésről. Az UAC állami mamutholding azonban még ekkor sem lélegezhet fel a kétéltű gépet illetően, a nemzetközi embargók miatt ugyanis nem áll rendelkezésre hozzá megfelelő hajtómű, hiába van 2020-21-re már tizenkét példány szállítása beütemezve.

Beriev Be-200ES amfíbia víztartályainak kiürítése után (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)