Ezúttal indirekt anyagi segítséget kaptak a légitarsaságok: az Eurocontrol döntése szerint halasztva kifizethetők majd az átrepülési díjak. Több cég viszont elég pesszimista a nyarat és a krízis utáni fellendülést illetően. Eközben egy floridai reptérnél az igények jelentős visszaesése miatt leparkolt több ezer bérautó porrá égett.

Az Eurocontrol lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a tagállamok (köztük Magyarország is) megállapodtak abban, hogy a légitársaságok később is kifizethetik az irányítás által kirótt átrepülési díjakat. Az idén februári számlát csak novemberben kell kiegyenlíteni, a márciusi, április és májusi összegeket pedig csak jövő februárban, májusban, illetve augusztusban.

Forrás: Eurocontrol-Facebook

Az Eurocontrol ezzel 1,1 milliárd euró megfizetésének halasztását tette lehetővé.

A légitársaságoknak szükségük is lesz erre, mivel úgy tűnik, a nyári menetrendi szezonnal kapcsolatban egyre borúlátóbbak. Az Austrian Airlines friss közleményében azzal számolt, hogy a tavalyihoz képest negyede, de akár fele akkora lesz az igény a repülés iránt. Ehhez mérten a légitársaság az anyavállalattal együtt megkezdte a flottacsökkentés kidolgozását, de pontos számok még nem ismertek.

Az Austrian 2021-re is visszafogott forgalommal kalkulál, a cég szerint legkorábban 2023-ra érhető el a krízis előtti kapacitás.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Jet 2 is elengedte már a szezon legalább negyedét, ugyanis a Flightglobal beszámolója szerint június 17-ig meghosszabbították a leállás időtartamát. Hozzátették ugyanakkor, hogy folyamatosan figyelik a helyzetet, és bármikor újra el tudják indítani 92 gépes flottájukat, vagy legalább annak egy részét.

Szintén a Flightglobal számolt be arról, hogy a SAS Scandinavian Airlines számára az eddigieken felül még több állami pénz lehet szükséges. Norvégia, Dánia és Svédország összesen mintegy 800 millió USA-dollár értékű segítséget adott a cégnek, de ha a kényszerű leállás elhúzódik, ez nem lesz elegendő. A cég eddig 11 ezer munkavállalót küldött fizetés nélküli szabadságra.

Eközben az Egyesült Államokban helyi médiabeszámolók szerint az évente 10 millió utast kiszolgáló Southwest Florida Nemzetközi Repülőtér mellett több ezer bérautó égett porrá. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy mi okozhatta a tüzet. Az utasok elmaradása miatt a repülőtér melletti füves területen tároltak az autókölcsönző cégek mintegy 3500 autót, amelyek nagy része a lángok martalékává vált.

Fotó: Charlotte County Sheriff’s Office