Ismét zöld utat kapott a londoni fő repülőtér harmadik futópályájának megépítése, miután a brit legfelsőbb bíróság jogerősen elutasította azt a beadványt, amely az engedélyről szóló határozat érvénytelenítését kérte.

A BBC tudósítása szerint a jóváhagyás után a légikikötőt üzemeltető társaság megkezdheti a tervezéshez szükséges engedélyek beszerzését. Közmeghallgatások után a lakók és a kormány beleegyezése is szükséges lesz ahhoz, hogy megkezdhessék a kivitelezést.

A mostani procedúra azért zajlott le, mert a beruházásról szóló kormányzati döntést a fellebbviteli bíróságon a környezetvédők megtámadták, azzal az indokkal, hogy az állam nem vette figyelembe a Párizsi Klímaegyezményben vállalt környezetvédelmi célokat.

Forrás: Heathrow Airport

Az alsóbb fokú bíróság elfogadta ezt az érvelést, de a reptérüzemeltető fellebbezést nyújtott be, így került az ügy a legfelsőbb bíróságra, ahol végül megfordult az ítélet.

Jogerős határozatában a testület azt mondta ki, hogy a repülőtér fejlesztéséről szóló stratégia megfelelt a készítésekor létező, kevésbé szigorú környezetvédelmi elveknek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A 2015-ben elfogadott klímaegyezmény 1,5 Celsius-fokban maximalizálta a globális felmelegedés mértékét, míg a korábbi dokumentumok 2 fokot engedélyeztek.

A minisztereknek a brit Klímavédelmi Tanács az üvegházhatású gázok kibocsátásának alacsonyan tartása miatt azt javasolta, hogy csak akkor engedélyezzék végül Heathrow bővítését, ha a regionális reptereken csökken a forgalom.

Az ország érdekét tekintve a legjobb döntésnek nevezte a friss bírósági határozatot az üzemeltető szóvivője, mert szerintük csak a légikikötő bővítése révén tudja majd az unióból kivált Egyesült Királyság felvenni a versenyt a nagy európai országokkal a koronavírus-járvány után.

A környezetvédők a BBC szerint minden esélyt megragadnak majd arra, hogy akadályozzák vagy hátráltassák a fejlesztést, az Emberi Jogok Európai Bíróságához is el szeretnének juttatni egy beadványt.