A reggel történt kitérő után a Wizz Air egy másik Szófiából induló járata is Budapesten szállt le technikai okok miatt.

A low-cost légitársaság W6 4351-es számú, Szófia – Bergamo járatát teljesítő Airbus A321-es repülőgép személyzete a bolgár főváros repülőteréről végrehajtott
felszállást követően nem sokkal sürgősségi helyzetet (pan-pan) jelentett, mert a pilóták műszerei egymástól eltérő magassági adatokat mutattak
– a LiveATC.net oldalon visszahallgatható rádióforgalmazás szerint.

A HA-LXD lajstromjelű repülőgép a szófiai repülőtér körzetében több mint fél órán át várakozott, ezt követően a személyzet a budapesti kitérő mellett döntött.

A repülőgép 14 óra előtt néhány perccel biztonságosan leszállt a budapesti repülőtér 31R jelű futópályáján.

Amint arról korábban beszámoltunk, hétfőn reggel a Wizz Air Szófiából Tel Avivba induló Airbus A321-esén a sebességmérők hibásodtak meg, ezért az a repülőgép szintén Budapesten hajtott végre kitérőt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szófiában jelenleg kemény téli időjárás uralkodik, a METAR riportok alapján erős hóesés van a repülőtér környezetében.

Feltehetően mindkét esetnél közrejátszhatott a rendkívüli hideg, téli időjárás a hibák kialakulásában, de előfordulhat az is, hogy a felszállás előtt a repülőgépekre permetezett jégtelenítő folyadék került be a nyomásmérő műszerekbe és ez okozta a problémát.

A budapesti repülőtéren az A321-est a virtuális radarok képei szerint a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsonkság egységei várták a számára kijelölt állóhelyen.

Néhány perccel a Wizz Air járata előtt a Lufthansa Frankfurt – Szófia járatát teljesítő Airbus A321-es is Budapesten szállt le, a pilóták a nem megfelelő időjárás miatt döntöttek a budapesti kitérő mellett.

Lapunk kérdésére a Wizz Air sajtóképviselete az eseménnyel kapcsolatban az alábbi állásfoglalást juttata el az AIRportal.hu-nak:
“Február 26-án a Wizz Air W6 4351 számú, Szófiából Bergamóba tartó járata Budapesten szállt le, mivel a szélsőséges téli időjárás miatt egyes műszerek eltérő jelzéseket mutattak. A repülőgép rendben leszállt és jelenleg műszaki ellenőrzés alatt áll. A Wizz Air elnézést kér az okozott kényelmetlenségért, de utasaink, személyzetünk és repülőgépeink biztonsága elsődleges fontosságú számunkra.”

A repülőgép útvonala a flightradar24.com radarképén.