A következő pár évben a turisták számának nagy arányú emelkedésére számít Szaúd-Arábia, ezért új légitársaságot indítana az állam. Ezzel saját légitársaságainak és a Wizz Air Abu Dhabinak is konkurenciát állíthatnak.

A szaúdi Maaal gazdasági lap saját, meg nem nevezett forrásaira hivatkozva számolt be arról, hogy az állami befektetési alap új légitársaság megalapítását tűzte ki célul, függetlenül attól, hogy az országnak már van egy saját nemzeti fuvarozója, a Saudia, illetve annak két fapados leányvállalata, a Flynas és a Flyadeal.

Egyelőre sem üzleti, sem útvonalhálózati terv nincs, annyit tudni, hogy szaúdi és nemzetközi járatokat is szeretnének üzemeltetni, és nem csak a Saudiával, hanem a nagyobb, a régióban jelen lévő cégekkel is versenyezni akarnak.

A projekt mögött az az állami akarat húzódik meg, amelynek lényege, hogy Szaúd-Arábia egyre több turistát lásson vendégül, a tervek szerint 2030-ra százmillióra növelnék a látogatók számát éves szinten, ehhez pedig megfelelő légi kapcsolatok kellenek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Saudia, előző nevén Saudi Arabian Airlines 160 gépes flottával rendelkezik, és további 70 példányra van megrendelése, az Airbus és a Boeing gyártmányaira egyaránt. A cég tulajdonában van a 2007-ben alapított, 32 géppel repülő Flynas, valamint a 2016-ban indított, 12 géppel rendelkező Flyadeal is.

Az új légitársaság azonban a magyar kötődésű Wizz Air Abu Dhabinak is konkurenciát jelenthet, amely nemrég kezdte meg üzemelését Abu-Dzabiban. Amint korábban megírtuk, az anyacég Wizz Air vezetője, Váradi József a térség légiközlekedési piacának szabadabbá tételére apellálva más környékbeli országokban is nyitna majd bázisokat, így akar meghatározó szereplővé válni a teljes régióban. Nemrég a Wizz Air Abu Dhabi vezetője szintén világossá tette, hogy szándékukban áll Szaúd-Arábiában is terjeszkedni.