Második űrrepülése alkalmával már a hangsebesség háromszorosával is haladt, és közel 90 ezer méteres magasságba jutott el a Virgin Galactic utasszállító űrrepülője, a VSS Unity február végén.

Ötödik, működő hajtóművel végrehajtott repülése során a Virgin Galactic VSS Unity utasszállító űrrepülője Mach 3-mal (a hangsebesség háromszorosával) repült. A teszt során emellett már másodszor lépte át a világűrnek az Egyesült Államokban hivatalosan elismert, nyolcvan kilométeres magasságban kijelölt határát.

A korábbi úttal ellentétben azonban mostani küldetése során nyolcvankilenc kilométeres maximális magasságának elérésekor négy kilométerre berepült a termoszférába.

Ez egyben abszolút rekordnak számít, hibrid rakétahajtóműves repülőgép még soha nem jutott el ilyen magasságba.

A korábbi csúcsot egyébként szintén a VSS Unity tartotta az előző, 2018 decemberében végrehajtott tesztrepülésével.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Videó a VSS Unity indulásáról a második űrrepülésére

SpaceShipTwo On Its Way To Space For The Second Time

SpaceShipTwo hitting Mach 3.04 on its way to space today. That’s three times the speed of sound! 🚀🌎

Közzétette: Virgin Galactic – 2019. február 22., péntek

A február 22-i tesztrepülés során a két pilótán kívül első alkalommal egy harmadik ember is volt a VSS Unity fedélzetén.

Beth Moses, a Virgin Galactic vezető asztronautaoktatója az utaskabinban foglalt helyet, ellenőrizve annak biztonságosságát, és az utasok számára nyújtott élményt.

A két pilótaülésben Dave Mackay, a Virgin Galactic főpilótája, a Brit Királyi Légierő egykori tesztpilótája, valamint Michael “Sooch” Masucci elsőtiszt, a Virgin Atlantic légitársaság kapitánya foglaltak helyet.

Virgin SpaceShip (VSS) Unity „vitorlázó” üzemmódban leszálláshoz készülődik. (Forrás: Virgin Galactic)

Repülésükkel ők lettek az 569. és 570. ember, akik kijutottak a világűrbe, Beth Moses pedig az 571., de egyben az első nő, aki kereskedelmi űrhajóval tett ilyen utat.

A fedélzeten tartózkodók néhány percig a súlytalanság állapotát is átélhették, és ha a projekt sikerrel jár, hasonló élményben lehet majd részük a kereskedelmi repülések során a jól fizető utasoknak is.

Ezt követően a visszatérés a Föld légkörébe már „csak” Mach 2,7-es sebességgel történt, majd a VSS Unity biztonságosan leszállt a Mojave sivatagban működő bázisra.

A Virgin Galactic tulajdonosa, Richard Branson a leszállás után elmondta: most, hogy tíz héten belül kétszer is sikerült kijuttatni az űrbe a Unity-t, azt bizonyítja, hogy a teljes konstrukció az elvárásoknak megfelelően működik.

Hozzátette, az események csak most fognak igazán felgyorsulni, az elkövetkező hónapokban érdemes lesz figyelni, mi történik az űrcég háza táján.