A Japan Airlines újabb szélestörzsű repülőgépeket vásárolna, miután az állam bejelentette, hogy újabb slotokat nyitnak a Tokió-Haneda repülőtéren.

Az Aviation Week szerint a feladatok koránt sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik, mivel a cégnek mindkét nagy gyártó felé kiváló lehetőségei vannak. Az Airbustól egy korábbi A350-es rendelés után még megmaradt 25 darab újabb gépre szóló opció, viszont a Boeingnél is van még 10 újabb 9-es Dreamlinerre vonatkozó vételi joguk.

Hideki Osima, a JAL vezérigazgatója azt mondta, 2018-ban, vagy 2019-ben adják majd le a rendelést, addig még van idejük mérlegelni, hogy melyik opciót válasszák. Az Airbus A350-eseiből összesen 31-et rendeltek eddig (900-asokat és 1000-eseket is), ezek 2019-ban, tehát lehet, hogy a döntés megszületése előtt érkeznek meg a flottába.

Dreamlinerekből viszont már most elég jól el vannak engedve a japánok, a JAL jelenleg 35 787-est üzemeltetnek, így tapasztalat már bőven rendelkezésre áll.

Fotó: JAL Japan Airlines

A JAL gyakorlatilag kényszerből kell, hogy újabb gépeket rendeljen, miután a japán hatóságok bejelentették, hogy a légtérkezelésben történő változásoknak köszönhetően újabb slotokat nyitnak meg a kormányzat által preferált Haneda repülőtéren.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A JAl természetesen az ANA-val együtt enm akar lemaradni ezekről, a kapacitások bővítéséhez viszont szükség van új gépekre. Arról azonban a vezérigazgató nem beszélt, hogy hány új gépet rendelhetnek meg.

Emellett újabb partner légitársaságokat is szereznek, csak ebben az évben a Hawaiiannel, a Vistarával, az Aeromexicóval, és a Vietjettel írtak alá codeshare megállapodást.

A Haneda repülőtér helyzete az 1970-es évek végéig stabil volt, azóta viszont folyamatosan változik. Egészen 1978-ig Haneda volt a fő nemzetközi repülőtér, majd átálltak a belföldi forgalomra és 2010-ig innen indult, vagy ide érkezett a belföldi utasforgalom jelentős része, a nemzetközi járatok többségét pedig Narita fogadta és indította. A kormány azonban most azt szeretné, ha a prémium utasok Hanedát, a fapados és nyaraló utazók pedig Naritát választanák.