A koronavírus-járvány időszakában mérve rekord magas szintre emelkedett az utasforgalom az Egyesült Államok repülőterein, de ijesztő mértékben nőtt az elkobzott fegyverek száma is.

A CNN a Közlekedésbiztonsági Ügynökségtől (TSA) származó adatok alapján azt írta, vasárnap 831 ezer embert vizsgáltak át az USA reptereinek utasbiztonsági területén. Ez mindössze 31 százaléka a tavaly ugyanilyenkor mért 2,7 milliós forgalomnak, de a járványos időszakban új rekordnak számít.

Forrás: TSA

Az ABC News azonban egy aggasztó jelenségről is beszámolt:

a jelentősen megnőtt utasforgalom mellett rendkívüli mértékben nőtt az ellenőrzéseknél elkobzott fegyverek száma is.

A TSA emberei júliusban 300 fegyvert találtak, ez egymillió utasra vetítve 15,3 eszközt jelent, míg egy évvel korábban ez az arány csupán 5,1 volt. A hírcsatorna a jelenséget azzal hozta összefüggésbe, hogy az országban az elmúlt időszakban jelentősen megugrott a kereslet a fegyverek iránt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) ugyanis csak júliusban 3,6 millió ember fegyvervásárláshoz kötődő nemzetbiztonsági ellenőrzési kérelme futott be, ami 79 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

David Pekoske, a TSA vezetője azt mondta: még aggasztóbb, hogy egyre nő a megtöltött fegyverek aránya, legutóbb az elkobzottak 80 százalékában voltak lőszerek is. “Már így is nagy kockázatot vállalnak a hatóság dolgozói, nem kellene még nehezebbé tenni a dolgukat” – fogalmazott.

Elemzők szerint a kereslet megugrása mögött elsősorban a járvány, illetve az utóbbi hónapokban kialakult tüntetések, a társadalmi elégedetlenség áll.

A TSA felhívta a figyelmet arra, hogy a repülőgépeken csak feladott poggyászban, speciális tárolóban, és lőszerek nélkül szállítható fegyver. Tavaly összességében rekord mennyiségű, 4400 fegyvert foglalt le a szervezet az utasbiztonsági ellenőrzéseknél, az információk szerint a legtöbben egyszerűen elfelejtik, hogy csomagjukban van az önvédelmi eszköz.