Az Extinction Rebellion (EX) környezetvédő szervezet aktivistái tüntettek hétfőn Schipholon a KLM fogadópultjánál, azt követelve, hogy a holland légitársaság vállalja a felelősséget a tevékenységével okozott egészségügyi és éghajlati károkért – tájékozatott az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

A tüntetők mintegy harmincfős csoportjának három tagját előállították, mert „hevesen ellenálltak” a felszólításnak, hogy biztosítsák az induló utasok számára a KLM fogadópultjának megközelítését – közölte a repülőtér biztosításáért felelős, a holland hadsereg részeként működő, de rendőri jellegű feladatokat is ellátó rendfenntartó erő (KMar).

A tüntetők folytatják a demonstrációt, ugyanakkor az indulási csarnokokból kivonultak a repülőtér elé – tették hozzá.

Az amszterdami reptér terminálja (illusztráció – forrás: Schiphol Airport)

A hírportál információi szerint a demonstrációt az aktiviták egy bírósági eljárás miatt indították. Az eljárás során a KLM-nek és más légitársaságoknak sikerült megakadályozniuk azt a tervet, amely szerint
a repülőtér forgalmát az állam a jelenlegi éves 500 ezres le- és felszállásról 460 ezerre csökkentené novembertől.

A bíróság a légitársaságok javára döntött, és olyan végzést hozott, amely eljárási hibákra hivatkozva megakadályozza a kormányt abban, hogy a következő szezonban megvalósítsa az elképzelést – tájékoztattak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Extinction Rebellion szerint a repülőtérre érkező és onnan induló járatok okozta környezetszennyezés a térségben élők egészségét veszélyeztetik. Állításuk szerint az érintett légitársaságok nem akarják vállalni a felelősséget az okozott károkért, és nem hajlandók civil és állami kezdeményezésére csökkenteni a járataik számát – tették hozzá.

Kapcsolódó cikkünk:

Kitiltaná az üzleti gépeket és megszüntetné az éjszakai járatokat Schiphol