A Catalina Aircraft bejelentette, hogy Catalina II néven újraindítja az ikonikus amfíbia modernizált változatának gyártását.

A 28-5ACF Catalina típustanúsítványát birtokló gyártó bejelentette a Catalina II nagyméretű „repülő csónak” fejlesztési programját.

A Catalina Aircraft közlése szerint az új generációs, két turbólégcsavaros meghajtással rendelkező típusra nagy az érdeklődés, és megkezdték az előrendelések felvételét.

A repülőgép listaárát a gyártó nem hozta nyilvánosságra, az első példány 2029-ben állhat forgalomba.

A Next Generation Amphibious Aircraft (NGAA) programban az amerikai és kanadai hatóságok által tanúsított korábbi típus alapjain egy polgári és egy különleges feladatokra szánt változatot is fejlesztenek, amelyek magáncélú, kereskedelmi, kormányzati és katonai üzemeltetésre is alkalmasak lesznek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Catalina Aircraft

A túlnyomás nélküli fedélzettel rendelkező polgári változatának maximális felszállótömege 14,5 tonna lesz, és 34 utas vagy 5,44 tonna áru szállítására alkalmas 1525 tengeri mérföld (2824 km) hatótávolságra, valamint képes lesz fenntartható üzemanyaggal (SAF) is repülni.

A különleges felhasználású variáns 18,1 tonnás maximális felszállótömeg mellett 30 katonát szállíthat teljes menetfelszereléssel, és akár 3. kategóriájú tengeri állapot (a polgári variánsnál nagyobb erejű szél és hullámok mellett) mellett is képes lesz katonai vagy akár légi tűzoltási műveletek végrehajtására.