Az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hatósága (FAA) engedélyezte az amerikai légitársaságoknak, illetve azok codeshare partnereinek egyes Fekete-tenger feletti, eddig tiltott légi útvonalak használatát.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a hivatal emellett három ukrán repülőtérre való közlekedést is engedélyezi, ennek okaként pedig a javuló biztonsági helyzetet jelölték meg. Ezzel egy 2014-óta tartó tiltást szüntetnek meg, amelyet még a Malaysia Airlines 17-es járatának máig nem teljesen tisztázott lelövése után hirdettek ki.

Az FAA engedélyezte a harkovi, dnyipropetrovszki, illetve zaporizzsjai repülőtéren a fel- és leszállásokat, mivel ezeken a repülőtereken, illetve az oda vezető útvonalakon minimális további kockázatot jelent a légijáratok üzemeltetése. Indokolásukban azt írták, a területen elegendő mértékben stabilizálódott a helyzet ahhoz, hogy újabb járatok közlekedjenek és hozzájárult a döntéshez az is, hogy egyes nem amerikai légitársaságok két éve problémamentesen közlekednek egyes Fekete-tenger feletti légiútvonalakon.

A hivatal nem old fel minden korlátozást, a Krím-félsziget, illetve egyes ukrán területek felett is érvényben marad a repülési tilalom. A területet Oroszország 2014-ben annektálta.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légtár lezárása azok után került sor, hogy a Krím-félsziget fölött, az orosz-ukrán határtól nem messze 2014. július 17-én egy BUK típusú föld-levegő rakétával oroszbarát szeparatista területről lelőtték a Malaysia Airlines 17-es, Amszterdam-Kuala Lumpur járatát teljesítő Boeing 777-200-ast, közel 300 embert halt meg.