Kevesebb mint egy héttel a vasárnapi katasztrófát követően visszaállította a menetrend szerinti forgalomba az Antonov An-148-as repülőgépeit a Saratov Airlines.

A Saratov Airlines közlése szerint február 16-tól visszatérnek az előzetesen kihirdetett menetrend szerinti forgalomba a légitársaság Antonov An-148-asai, miután a cég befejezte azok rendkívüli műszaki átvizsgálását a vasárnap Moszkva mellett történt katasztrófát követően.

A légitársaság közlése szerint minden repülőgépen egy oktatókapitány is tartózkodik majd a pilótafülkében.

Forrás: Papas Dos-Wikimedia Commons

A Saratov Airlines repülőgépei megfelelnek minden, az üzemeltetési dokumentációban szereplő előírásnak.

 

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság An-148-as típusú gépeinek üzemelését ideiglenesen a vasárnapi katasztrófa után függesztették fel. A Saratov Airlines emiatt kénytelen volt több járatát törölni.

A Saratov Airlines An-148-100B repülőgépe vasárnap délután zuhant le nem sokkal a felszállás után, Moszkvától 80 kilométerre. A gépen összesen 71-en utaztak, senki nem élte túl a balesetet.

A repülési adatrögzítőket hétfőn találták meg, kívülről megsérültek, a MAK jelentése szerint az adatokat azonban sikerült kinyerni, melyek alapján az orosz balesetvizsgálók szerint a Pitot-csövek jegesedése közrejátszott a gép lezuhanásában.

Forrás: Instertate Aviation Committee

A repülőgép levegőhöz viszonyított sebességét érzékelő műszerek fűtése nem működött, vagy a pilóták elfelejtették azokat üzembe helyezni, ezért elfagytak-eltömődtek így helytelen adatokat jeleztek a repülőgép számítógépeinek és a pilótáknak.

A légitársaság jelenleg öt darab 83 utas szállítására képes An-148-ast üzemeltet, továbbá két Embraer E195-ös és néhány régebbi Jak-42-es repül a flottájukban.