Összeállított egy közös listát számos utazással foglalkozó európai szervezet a kormányoknak arról, hogy milyen formában lehetne és kellene támogatni a szektort, amelyekkel segítenék az újraindulást.

Több mint 60 turisztikai testület állt elő a javaslatcsomaggal, ennek középpontjában egy közös, uniós nyitási terv áll, amelynek betartásával biztonságosan újraindulhat a turizmus, amint az országok elkezdik enyhíteni az utazási szabályokat.

A European Turism Manifesto névre hallgató szövetség tagja többek között az Airlines for Europe (A4E) lobbiszervezet, az Európai Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI Europe), az Európai Utazási Irodák és Utazásszervezők Szövetsége (ECTAA) és az Európai Turisztikai Szövetség (ETOA) is.

Fotó: AIRportal.hu

A javaslatok között szerepel egy, az Európai Bizottság által irányított munkacsoport létrehozása, amely megtervezi és lehetővé teszi a biztonságos utazás feltételeit és az újraindítás fázisait. Javasolták továbbá, hogy európai szinten koordinálják az utazási szabályokat és határátlépési feltételeket, valamint szeretnék, ha közös tesztelési program is indulna.

Kiemelten fontos szerintük az utazáshoz kapcsolódó egészségügyi igazolások egységesítése, de nem látják szükségesnek az oltás és annak igazolásának meglétét az utazáshoz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ugyanakkor az oltottak számára minden utazási korlátozást eltörölnének.

Az európai turisztikai, vagy azzal foglalkozó miniszterek március elsején, a kormányfők február 25-26-án tartanak rendkívüli uniós csúcstalálkozót, ezekre az eseményekre időzítve küldte el a csoportosulás a javaslatokat az illetékeseknek.