Újraindul a Malaysia Airlines három évvel ezelőtt eltűnt járatát teljesítő  Boeing 777-200-as, és utasainak keresése.

Malajzia azok után döntött a keresés újraindításáról a BBC híre szerint, hogy sikeresen megállapodott azzal a céggel, akik még januárban, a kormányok által vezetett keresés leállításakor is felajánlották segítségüket. A texas-i székhelyű Ocean Infinity tartotta magát ígéretéhez, és olyan szerződést írtak alá, amely szerint csak akkor kapják meg a keresésért járó pénzt, ha meg is találják a roncsokat.

Az Ocean Infinity nem közölte, hogy mennyibe kerülhet az új kutatás. Darren Chester, ausztrál közlekedési miniszter szerint a cég egy olyan 25 ezer négyzetkilométeres területre fog fókuszálni, amelyet a szakemberek jelöltek ki, sejtésük szerint ebben a régióban találhatják meg a legnagyobb valószínűséggel a három és fél éve eltűnt gépet.

A modell, amivel az Ocean Infinity dolgozik több száz éves, régebben az értékes rakománnyal elsüllyedt hajók után kutatók vállaltak be ilyen keresést. Ezzel gyakorlatilag magukra vállalják annak rizikóját, hogy nem találnak semmit.

Hirdetés

Az Ausztrál Közlekedésbiztonsági Bizottság (ATSB) október elején hozta nyilvánosságra végleges jelentését az MH370-es járattal kapcsolatban, amelyben az állt: teljes bizonyossággal akkor lehet megmondani, hogy mi történt a járattal, ha előkerülnek a roncsok, illetve az adatrögzítők.

A gép 2014. március 8-án tűnt el a radarokról 12 fő hajózó személyzettel 227 utassal a fedélzetén. A 9M-MRO lajstromjelű Boeing 777-es Kuala Lumpur-ból Pekingbe tartott, amikor 40 perccel a felszállást követően eltért a tervezett útvonaltól és déli irányba fordult, majd eltűnt a radarokról. A repülőgép személyzete nem adott le semmilyen vészjelzést, a repülőgép összes kommunikációs rendszerét és transzponderét lekapcsolták.

Az eltűnés után a vízfelszíni kutatások 52 napot vettek igénybe, de nem vezettek eredményre. Ezt követően a tengerfenék átvizsgálása következett, több százezer négyzetkilométernyi területet vizsgáltak át, de nem akadtak a gép nyomára.

A mélyvízi kutatásokat 2017 januárjában állították le, miután több mint 120 ezer négyzetkilométernyi területet átfésültek, de nyomot nem találtak.

 

Hirdetés