Az Európai Unió új honlapot indított Re-open EU néven, amelyen az interaktív térkép arról nyújt naprakész információt, hogy mely tagállamba milyen feltételekkel lehet beutazni.

A reopen.europa.eu címen található portál (amely természetesen magyar nyelven is elérhető) segít eligazodni a különböző uniós országok eltérő szabályai között.

A célország kiválasztása után nyílik meg az interaktív térkép (amelyen aztán bármely másik államra is átmehetünk), az egyes országok részletes információiról a felugró ablakban, az ikonokra kattintva tájékozódhatunk.

Megtudhatjuk például, hogy repülővel, vasúton, közúton, vagy vízi úton be lehet-e lépni az országba, szabad-e a mozgás az országon belül, át lehet-e utazni, illetve vár-e karantén beutazás esetén.

Fotó: AIRportal.hu

Amennyiben semmilyen korlátozás nincs, az ország a térképen zöld, teljes tiltás esetén piros, feltételek esetén sárga színnel jelenik meg. A feltételekről és a visszatérőkre vonatkozó esetleges karanténról a felugró információs ablakban, a leírásokban lehet olvasni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az unión kívülieknek a leírás abban is segítséget nyújt, hogy ők mely országokba léphetnek be korlátozások nélkül. Spoiler: egyikbe sem, feltételekkel is csak ötbe (Dánia, Görögország, Portugália, Litvánia és Luxemburg)

Bár az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból hivatalosan még nem zárult le, a térképen a szigetországgal kapcsolatban nem jelenik meg információ, ahogy az EGT-államokról (Norvégia, Liechtenstein, Izland) és Svájcról sem.

Az Európai Bizottság a múlt héten szólította fel a tagállamokat, hogy június 15-én kivétel nélkül oldják fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzárakat a schengeni övezeten belül. A brüsszeli testület az EU-n kívüli országokból érkezőkre vonatkozó utazási korlátozások részleges és fokozatos megszüntetését július elsejétől javasolja.

A határok újranyitása azonban tagállami hatáskörben van, így jó ideig marad még a kaotikus helyzet az amúgy elviekben szabadon átjárható schengeni övezeten belül is.