Az Egyesült Államok szerint Európa a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) felszólítása ellenére sem bizonyította be, hogy szabályszerű az Airbus támogatása.

A Reuters szerint erről az Egyesült Államok delegációja beszélt Genfben, álláspontjuk szerint sem az unió, sem pedig az Airbusban érdekelt négy ország (Németország, Spanyolország, Franciaország és Nagy-Britannia) nem tett eleget a WTO azon korábbi kérésének, hogy a támogatásokat a világszervezet előírásai szerint juttassák.

Az unió ennek megpróbált eleget tenni, meg is kérték a WTO-t, hogy tanúsítsák a megtett lépéseket és azt, hogy ezen túl minden az előírásoknak megfelelően történik, így elkerülhetővé válik több milliárd dollár büntetés befizetése.

Szerdán viszont a WTO-val való találkozón az Airbus azt kérte, hogy új panelt állítsanak fel a megállapítások megtételére, de ezt az Egyesült Államok megakadályozta. A következő ülés augusztus végén lesz.
Az amerikai delegáció azt közölte az ülés után, hogy az unió és négy tagországa még mindig nem mutattak be olyan alapvető információkat sem, amelyek arra engednek következtetni, hogy az Airbus nem kap már tiltott állami támogatásokat.
A WTO még májusban hozott ítéletet arról, hogy az unió nem állította le a kutatás-fejlesztésre szánt állami kölcsönök folyósítását, amelyből egyebek közt az Airbus A380-as fejlesztése is zajlik, de az A350-est is ebből a pénzből fejlesztették ki. Ezzel viszont a WTO szerint kárt okoztak versenytársuknak, a Boeingnek. Cserébe az Airbus szintén tiltott támogatás nyújtásával vádolta meg Washingtont, ebben az ügyben az év második felében születik döntés.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.