Biztonsági okokra hivatkozva végleg visszavonták a kuvaiti hatóságok a Wataniya Airways diszkont légitársaság üzemelési engedélyét.

A légitársaságot 2017-ben élesztették újjá az azonos nevű, működését 2011-ben beszüntető cég romjain.

A vállalkozás azonban nem bizonyul túlságosan hosszú életűnek, a hatóságok ugyanis 2018 szeptemberében, három hónapra felfüggesztették a légi üzemeltetői engedélyét (AOC).

A cég emiatt a legtöbb járatát törölni kényszerült, csak rövid távra, személyzettel együtt bérelt repülőgépekkel indulhatott el néhány, masszív késésekkel.

Emellett az ország nemzeti légitársaságának, a Kuwait Airwaysnek kellett mintegy 1500, más országokban ragadt utast hazaszállítani, mert erre a Wataniya már nem volt képes.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Így nézett volna ki az A320neo a Wataniya színeiben (Forrás: Airbus)

A diszkont cég állítása szerint a hazafelé tartó járatokat előre nem látható okok következtében, a szolgálatból az egyik pillanatról a másikra kiesett repülőgépek miatt nem tudták elindítani.

Egy kuvaiti újságnak a helyi hatóság, a DGCA szóvivője, Saad Al-Otaibi a hétvégén elmondta: a három hónapos felfüggesztési időszak alatt esélyt adtak a légitársaságnak arra, hogy átalakítsa kifogásolt eljárásait.

A felügyelet szerint azonban szeptember óta semmilyen érdemi változás nem történt, ezért biztonsági megfontolásból és a nemzetközi sztenderdeknek való megfelelés érdekében véglegesen bevonták a cég kereskedelmi járatok üzemeltetéséhez szükséges működési engedélyét.

December 10-én az ATW Online-nak a Wataniya Airways szóvivője megerősítette, hogy mindenfajta üzleti tevékenységüket beszüntették, az alkalmazottakat pedig elbocsátották.

Szerinte ugyanakkor valakinek szúrta a szemét a légitársaság gyors sikere, mivel csak az első egy évben 460 ezer utasuk volt, ami a kis méretű kuvaiti piac viszonylag nagy részét teszi ki. Konkrét légitársasági érdekköröket vagy embereket viszont nem nevezett meg.

A cég flottájában két-két Airbus A320 és A319-es teljesített szolgálatot, a 2017-es dubaji légiszalonon pedig szándéknyilatkozatot írtak alá 25 darab A320neóra a Golden Falcon Aviation lízingcégen keresztül, a rendelést az idei farnborough-i vásáron véglegesítették is.

Emellett aláírták már a szerződést tíz darab új generációs, brazil gyártású Embraer E195-E2 típusú regionális gépre is, ez a megrendelés azonban hivatalosan máig sem jelent meg a gyártó statisztikáiban.