Az elmúlt fél évben készenlétben tartott légikikötőből megkezdődik a különféle szervezetek kiköltözése és néhány bontás, de az ikonikus terminált oktatási intézményként megőrzik, emellett lakónegyedet, irodaházakat és hatalmas zöldterületet alakítanak ki.

Keddről szerdára virradó éjjel örökre bezárt az egyesített német főváros egykori fő légi kapuja, a Tegel – Otto Lilienthal, így jogilag is megszűnt reptérnek lenni. A Schönefeld bővítésével elkészült Berlin-Brandenburg – Willy Brandt légikikötő tavaly őszi megnyitása óta eddig készenlétben tartották, ha ott fel kellett volna függeszteni a forgalmat.

Fotó: Berlin Airport

A búcsú alkalmából tartott keddi bejáráson a reptérüzemeltető cég vezetője, Engelbert Lütke Daldrup úgy fogalmazott az aero.de tudósítása szerint: nagy tisztelettel mondanak köszönetet Tegelnek, de egyúttal előre tekintenek.

Tájékoztatása alapján az eddig ügyeletben lévő szervezetek augusztusig költöznek ki, néhány építményt elbontanak addigra, valamint megtörténik a szennyezett talaj cseréje és a lőszermentesítés, ezek után kezdődik meg egy új városnegyed fejlesztése.

A területet az üzemeltető átadja a Berlin tartomány tulajdonában álló ingatlanfejlesztő cégnek. A Tegel Projekt GmbH ötezer, megfizethető árúnak ígért lakást, húszezer embernek helyet adó ipari és kutatóintézeti irodaházakat alakít ki. Diákszállások is lesznek, ugyanis az ikonikus, 1974 őszén átadott terminált megőrzik, műszaki felsőoktatási intézmény (a Beuth Hochsule für Technik, BHT) költözik majd az épületbe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A beruházások természetesen a 21. századi technológiai követelmények és környezetvédelmi, hatékonysági szempontok figyelembe vételével valósulnak meg, az összesen 500 hektáros területen egyébként mintegy 200 hektárnyi zöldterületet is kialakítanak.

A Tegelen tárolt Boeing 707-es megmentésére irányuló kezdeményezés egyébként nem ért célt, a repülőgépet hamarosan szétbontják.