Brazil lapértesülések szerint a Boeing egy vegyesvállalat létrehozására törekszik az Embraerrel és nem az irányítást akarja megszerezni a regionális gépek piacvezető gyártója fölött.

A Valor Economico infomrációa alapján a Reuters hírügynökség azt írta, a vegyesvállalatok mellett kereskedelmi megállapodásokkal szeretnék a két cég életét a lehető legszorosabbra fűzni és a Boeing egyelőre nem töpreng azon, hogy a saját embereit ültesse az Embraer élére.

A megállapodások része, hogy a két cég megossza a gyártási költségeket, illetve a bevételeken is osztoznának egy előre meghatározott mértékben. A Boeing egyelőre a repülőgép portfólió és az értékesítési csatornák bővítéséhez, illetve új termékek fejlesztéséhez venné igénybe az Embraert.

Ehhez azonban rögös út vezet, mivel a Boeingnek meg kell győznie az aranyrészvénnyel bíró brazil kormányt is, akik viszont többször kifejezték már nemtetszésüket a Boeing bevásárlásával kapcsolatban. A kormány szerint azért aggályos elsősorban az üzlet, mert az Embraer fontos szerepet játszik Brazília nemzetvédelmében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A brazil lap forrásai szerint megbeszélések tárgyát képezi a hadiipari szektor is. Az állításokra egyik gyártó sem reagált.

A két repülőgépgyártó december végén közölte, hogy tárgyalásokat folytatnak, amelynek célja a két társaság üzemének összehangolása.

Teszi mindezt azok után, hogy a szintén regionális szektorban versenyző Bombardiert feltolta az amerikai hatóságoknál azzal, hogy tiltott állami támogatást kaptak és emiatt dömpingáron adják a CSeries gépeket, ez pedig rontja az ő üzletüket. Ezzel kapcsolatban természetesen az Embraer is felemelte szavát.

A Bombardier a lehetséges büntetővám elkerülése érdekében az Airbusszal kötött megállapodást, de ez csak a CSeries program vezetésének átvételéről szól.