Vészhelyzetet jelentett a United Airlines UA 839-es Los Angelesből Sydneybe tartó járatának kapitánya még október elején, mert a műszerek szerint az előírtnál kevesebb üzemanyag maradt a gépben a 15 órás út megtétele után.

A fedélzeti számítógép adatai alapján a gépben az üzemanyagszint kezdett az előírt minimum alá csökkenni, ezért a személyzet az ilyenkor előírt eljárásrend szerint vészhelyzetet jelentett.

A Sydney-i repülőtéren dolgozó tűzoltókat teljes készültségbe helyezték, a gépet a légiforgalmi irányítás a lehető legrövidebb úton süllyeszteni kezdte, hogy az minél hamarabb megkezdhesse a végső megközelítést és leszállhasson.

A United egyik Boeing 787 Dreamliner repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

A CNN beszámolója szerint az ausztrálok oly mértékben komolyan vették a helyzetet, hogy amikor a repülőgép a megközelítés végső egyenesére fordult, elővigyázatosságból az összes reptér közelében lévő közutat is lezárták.

A Boeing 787-es végül biztonságosan leszállt, de a reptéri eljárásoknak megfelelően a tűzoltók járműveinek kísértében gurult a kijelölt állóhelyre. Az utasok a szokásos módon hagyhatták el a gép fedélzetét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőtér szóvivőjének nyilatkozata szerint utasok nem voltak veszélyben, a gépen tartózkodók alig érzékelhettek valamit az egész eseményből.

A légitársaság az eseménnyel kapcsolatban mindössze annyit közölt, hogy a repülőgép biztonságosan leszállt egy műszaki meghibásodást követően. Azt nem tudni azóta sem, hogy mi volt a kényszerhelyzet tényleges oka.

A 9News videóriportja

Rádióforgalmazás