Apró lyukakat és elektromos kisülések nyomait fedezték fel annak a Boeing 787-esnek a törzsén, amelyet még május elején ért villámcsapás Ausztrália felett, a fedélzeten utazók nem voltak veszélyben, de a repülőgépet ideiglenesen ki kellett vonni a forgalomból.

Villámcsapás érte az ausztrál Qantas diszkont leánycége, a Jetstar légitársaság Melbourne és Gold Coast között közlekedő belföldi járatát. A május 7-én történt esetről a Sydney Morning Herald számolt be a napokban, a hétéves Boeing 787-8 Dreamliner sérüléseiről egy felvétel is kering a közösségi médiában.

A repülőgépet erős villámcsapás érhette, amelynek következtében elektromos kisülések okozta égésnyomok, apró lyukak, valamint a törzs felületén és festésén kiterjedt sérülések keletkeztek.

A károkat a célállomáson fedezték fel a repülőgép átvizsgálásakor.

A kompozitból készült törzs fényezése alá a villámvédelem érdekében fémhálót építenek be, amely a Faraday-kalitka elvének köszönhetően megvédi a fedélzeten tartózkodókat és a repülőgép rendszereit a nagy energiájú elektromos kisülésektől.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság közlése szerint a repülőgép és a fedélzetén tartózkodók nem voltak veszélyben, de az érintett Dreamlinert ideiglenesen kivonták a forgalomból, a sérüléseket vizsgálják, kijavításuk akár hónapokat is igénybe vehet.