Várhatóan március végétől újra üzemeltet majd cargo járatokat Budapestre a Qatar Airways áruszállító üzletága. A cég Airbus A330-200F repülőgépei hetente kétszer szállnak majd le Ferihegyen.

Kapcsolódó cikk Bővít a Qatar Airways Budapesten

Heti hétről heti tízre emeli budapesti járatainak számát a Qatar Airways 2016. júliustól. A három új járat az esti órákban indul majd Budapestről, így jó átszállási lehetőségeket biztosít a Dohából a Távol-Kelet felé történő továbbutazáshoz. Részletek…

A Qatar Airways Cargo egyik Airbus A330F repülőgépe még 2013. novemberében Ferihegyen (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Qatar Airways Cargo egyik Airbus A330F repülőgépe még 2013. novemberében Ferihegyen (Fotó: AIRportal.hu)

Nyolcadik Airbus A330F cargo repülőgépének átvételét követően, várhatóan március végétől újranyitja budapesti cargo járatait a Qatar Airways Cargo.

A dohai bázisú légitársaság menetrend szerinti cargo járatai hetente két alkalommal, csütörtökön és vasárnap érkeznek majd Budapestre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőgépek közvetlenül Dohából érkeznek Budapestre, majd átrepülnek Prágába és onnan indulnak vissza dohai bázisra. A repülőgépeket – csakúgy mint az utasos járatot – a Celebi Ground Handling fogja kiszolgálni Budapesten.

Lapunk értesüléseit Rozmann Péter, a Qatar Airways magyarországi cargo operációért és földi kiszolgálásért felelős menedzsere is megerősítette.

A nagy visszatérés

A Qatar Cargo korábban már teljesített menetrend szerinti áruszállító járatokat Budapestre. A cég repülőgépei hetente kétszer érkeztek Ferihegyre a 2012. július 1-től a 2013. novemberéig tartó időszakban.

A járatokat eleinte a légitársaság A300F repülőgépei, majd azok kivonását követően az újabb és nagyobb A330F repülőgépek teljesítették, de néhány járatot a cég flottájában akkor a legnagyobb cargogép, a Boeing 777F repült.

A járat 2013. novemberében történő megszüntetésére az AIRportal.hu információi szerint amiatt került sor, mert a légitársaság a repülőgépeinek kapacitásait más piacokra – az akkor megnyíló madridi, párizsi, tbiliszi és bejrúti útvonalakra – csoportosította át.

Bővülő és modern cargo-repülőgépflotta, dohai óriás-hub

A Qatar Airways Cargo flottájában – weboldaluk szerint – jelen pillanatban 8 darab Boeing 777F, 7 darab Airbus 330F és két darab Boeing 747F repülőgép teljesít szolgálatot. A légitársaság további 8 darab Boeing 777F repülőgépre és még 9 darab Airbus A330F gépre rendelkezik megrendeléssel.

A Qatar Cargo Airbus A330F repülőgépei 63 tonna tonna áru szállítására képesek, azonban az újabb példányok akár 68 tonna áruval is felszállhatnak. A repülőgépek maximális hatótávolsága 4000 tengeri mérföld. A Qatar Airways A330F repülőgépei Rolls Royce Trent 772B típusú hajtóművekkel vannak felszerelve.

A légitársaság dohai központjában felépített hatalmas légiáru-központ kapacitása évi 1,4 millió tonna. A Hamad International Airporton található központ fejlődését jól szemlélteti, hogy míg 2010-ben közel 700.000 tonna, addig 2015-ben ennek majdnem duplája, 1,35 millió tonna áru fordult meg a 292.000 négyzetméteres logisztikai létesítményben. A dohai cargo központ egyszerre akár 11 darab F kategóriájú repülőgépet (pl. Boeing 747-8F) is ki tud szolgálni.

A dohai cég növeli budapesti utasszállító járatainak számát is

A Qatar Airways Airbus A320-as repülőgépe Budapesten. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Qatar Airways Airbus A320-as repülőgépe Budapesten. (Fotó: AIRportal.hu)

Amint arról korábban az AIRportal már beszámolt heti hétről heti tízre emeli budapesti járatainak számát a Qatar Airways 2016. júliustól.

A Qatar Airways eddig is üzemelő QR199/200 járatszámok alatt közlekedő, napi járatainak megszokott menetrendje megmarad, de hetente három alkalommal egy esti járat is érkezik Dohából.

Az új járatok hétfő, csütörtök és vasárnap közlekednek majd 2016. július 3-tól QR201/202 járatszámmal.

Az új járatok 18:10-kor érkeznek Budapestre, majd 19:10-kor indulnak vissza Dohába, ahol mintegy 5 óra 15 perces repülési idő után – helyi idő szerint – 01:25-kor szállnak le. A budapesti járatokat továbbra is az Airbus A320-as repülőgépeivel teljesíti a légitársaság.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!