A Budapest Airport felügyeleti eljárást kezdeményezett az illetékes kormányhivatalnál, amely törvényességi felhívással élt a XVIII. kerületi önkormányzat által kivetett légiutas-adó ügyében.

Az önkormányzati rendelet értelmében január 1-jétől minden, legalább 18 éves nem kerületi lakosnak, aki magánszemélyként (azaz nem vállalkozói tevékenység részeként) utazik a Liszt Ferenc reptérről, 1000 forint légiutasadót kell fizetnie, akár érkezik, akár indul, akár átutazóban van.

A rendelet szerint az adót a földi kiszolgálóknak kell beszedniük, és nyilvántartást is kell arról vezetniük, amelyben az utazók személyes adatait is rögzíteni kell (név, lakcím, születési hely, idő, anyja neve, adó összege, adómentességi ok).

Mint a 24.hu megtudta, az önkormányzat előzetesen nem egyeztetett az új adó bevezetéséről a Budapest Airporttal, a földi kiszolgálókkal, valamint a légitársaságokkal sem.

Az új adóról a Niveus Consulting Group adótanácsadó cég azt állítja, egy önkormányzat nem írhatja elő, hogy valaki szedjen be adót, ilyesmiről csak törvénnyel lehet rendelkezni, ezért a beszedés módja törvénybe ütközhet, hiába lenne jogszerű maga az adó. Emellett fogyasztóvédelmi aggályok is felmerültek az új adóval kapcsolatban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kormányhivatal arról tájékoztatta a repülőtér-üzemeltetőt, hogy az ügyben törvényességi felhívással élt, és 30 napos határidő kitűzésével felkérte a XVIII. kerület önkormányzatának képviselő-testületét az észlelt jogszabálysértések megszüntetésére. Az ügyben további jogi lépések is várhatók.

A Budapest Airport a lap kérdésére küldött válaszában kitért arra is, hogy a magyar kormány által nemrégiben bevezetett légiközlekedési extraprofitadó mellett ez, a szektort terhelő további intézkedés valószínűleg komoly hatással lesz a forgalomra és a turisztikai szektorra, és a jegyárak további emelkedését, a rendelet körüli bizonytalanságok pedig járatok megszüntetését eredményezhetik.

Egyes értesülések szerint a kerület 7 milliárd forintos bevételre számít éves szinten az általa kivetett adóból.

Amint megírtuk, az újabb adót Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója is bírálta a  légitársaság 2023-as nyári menetrendjének bejelentésére Budapesten szervezett keddi sajtótájékoztatóján, ahol üdvözölte a magyar kormány fellépését a budapesti utasok igazságtalan kettős adóztatásával szemben.