Vulkánkitörés miatt már Kanada légteréből fordult vissza Amszterdamba a KLM Mexikóvárosba tartó járata, az utasok így 11 órát utaztak a semmiért: ám jó oka volt annak, hogy a gép a bázisára repült haza.

A járat történetét a Simple Flying dolgozta fel, a Flightradar24.com adatai szerint a KL685-ös járatot teljesítő, PH-BFT lajstromjelű, az adatbázisok szerint 22 éves Boeing 747-400M fél órás késéssel szállt fel Amszterdamban, majd megkezdte útját Mexikóváros felé.

Forrás: Flightradar24.com

A járat haladt a célállomása felé, majd közel 6 órával a felszállás után Kanada Québec tartományának térségében visszafordult, és helyi idő szerint éjjel fél 3-kor landolt Amszterdamban.

A légitársaságok, pontosabban a járatok kapitányai többször döntenek úgy, hogy bár hosszabb utat kellene megtenni a kiinduló állomásig, vagy kitérő repülőtérig, mint a célállomásig, mégis visszafordulnak. Erre adott most egy lehetséges magyarázatot a KLM.

A holland királyi légitársaság ugyanis a Simple Flying megkeresésére azt írta, az alapvető problémát az jelentette, hogy Mexikóban kitört egy vulkán, így a gép semmiképpen nem szállhatott le célállomásán.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A vulkáni hamu apró szemcséi ugyanis károsítják a hatóművet, és például a pilótafülke üvegezését úgy összekarcolják, hogy azon utána nem lehet kilátni, de a hajtóművekben is kárt tehetnek. Biztonsági okokból ezért az érintett légteret lezárják.

Forrás: KLM Facebook

A vulkánkitörés önmagában nem eredményezte volna a visszatérést a kiindulási reptérre, de a KLM közlése szerint a kitérő repülőtéren landolás a fedélzeten lévők vízumkötelezettsége és a Boeing 747-400M rakterében szállított lovak miatt nem volt megoldható.

A KLM több Boeing 747-400M „Combi” repülőgéppel is rendelkezik, amelyek törzsének hátsó részében raktér található: az alapváltozathoz képest kevesebb utast képes szállítani, ám egyúttal nagyobb méretű árukat is lehet fuvarozni vele.

A járat utasai között vélhetően sok olyan ember utazott, akiknek vízumot kellett volna kérnie az Egyesült Államokba való belépéshez, ahol praktikusan kitérő reptérre mehetett volna a 747-es. Ennek hiányában ugyanis legfeljebb a terminál tranzitzónájában tartózkodhatnának, ráadásul úgy, hogy nem lehetett tudni, mikor nyitják meg a hamu miatt lezárt mexikóvárosi légteret.

Emellett a lovakat is el kellett volna látni az esetleges kitérő reptéren, így hát egyszerűbb volt visszafordulni Amszterdamba. Az utasoknak a légitársaság szállást biztosított, és átfoglalták őket a következő járatra.