Az International Airlines Group (IAG) leköszönt vezetője szerint a légiközlekedés csak egyetlen dologban bízhat: az utasokban, illetve abban, hogy utazási kedvük nem lankad. Willie Walsh szerint nagy szüksége lesz erre az iparágnak, amelyre szerinte csődhullám és az eddigieknél is kiélezettebb verseny vár.

Az Eurocontrol által szervezett keddi videokonferencián Willie Walsh, a többek közt a British Airways és az Iberia tulajdonosaként ismert IAG-holding napokban nyugdíjba vonult vezérigazgatója azt mondta, minden szereplőt súlyosan érintett a járvány miatt kialakult válság, ezért senki nem tekint már lehetőségként erre a helyzetre.

A légitársaságok történelmének legnehezebb feladata lesz a kapacitásokat növelve úgy visszaépíteni a forgalmat, hogy fenntartható legyen a folyamat, és ne okozzon anyagi kárt.

Ebben szerinte a cégek egyetlen dologra tudnak támaszkodni: az utasokra, és arra, hogy utazási kedvük megmarad. Ettől függetlenül azzal számol, hogy felerősödik a szektor konszolidációja Európában, és ez főként csődök képében, nem pedig egyesülések formájában mutatkozik majd meg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szerinte ugyanez várható a léginavigációs szolgáltatók piacán, ha az unió bevezeti az Egységes Európai Égboltot (Single European Sky, SES). Azonban a légitársaságok szempontjából a szakember úgy véli, ez rendkívül fontos lenne, mert a kevesebb szolgáltató hatékonyabb üzemeltetést jelent majd.

Willie Walsh szerint öt év múlva a légiközlekedés még mindig nem éri majd el a 2019-es szintet, erre csak ennél hosszabb távon van lehetőség.

A várható csődök miatt az iparág hatékonyabban fog működni, de szerinte a kevesebb piaci szereplő ellenére is a korábbihoz képest sokkal kiélezettebb lesz a verseny.

Akkor pláne – tette hozzá -, ha a légiforgalmi irányítók és repülőterek is rájönnek arra, hogy pénzt tudnak csinálni abból, ha a hatékonyan működnek.

A szakember az IAG-holdingot a vállalat megalapítása, 2011 óta vezette. Az Aer Lingusnál pilótaként kezdte, 41 évet dolgozott a légiközlekedési szektorban, a múlt héten ment nyugdíjba cég vezérigazgatói pozíciójából.