A Budapest Airport azzal számol, hogy év végére 11,2 millió lesz az éves utasforgalom a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, amely 8,9 százalékkal haladja meg az előző évi szintet.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

Kam Jandu, a repülőtér-üzemeltető kereskedelmi vezetője erről egy workshopon beszélt hozzátéve, hogy 2016-ban számos új járat indult el, a többi közt az Air Canada Rouge torontói és az Air Algerie algíri járata, a már járatot üzemeltető légitársaságok pedig számos esetben bővítették a kínálatot több járat indításával a meglévő útvonalakon.

Az augusztusi adatok szerint Budapesten 1,1 millió utast regisztráltak, 10,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A környező országok repülőtereihez képest ez a legnagyobb mértékű fejlődés, hiszen Kam Jandu közlése szerint Bécsben 0,8, Prágában 6,5, Varsóban pedig 10 százalék volt a bővülés úgy, hogy a konkurens repülőtereken van nemzeti légitársaság.

A Liszt Ferenc repülőtér az év eddigi részében 8 millió 628 ezer utast kezelt, ez 9,8 százalékkal több, mint tavaly január-szeptemberben, amikor 7 millió 855 ezer utas érkezett és indult Budapestről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A legnépszerűbb városok rangsorában nem történt változás, továbbra is London, Párizs és Brüsszel a legnépszerűbb, ezeket a városokat követi Frankfurt, Amszterdam, Róma, Isztambul, München, Milánó és Tel Aviv.

A Budapest Airport adatai szerint a legnagyobb bővülést a koppenhágai útvonal érte el, 73 százalékkal többen repültek a dán fővárosba, mint egy évvel korábban, de kétszámjegyű növekedést ért el Berlin (21 százalék) és Amszterdam (21 százalék) is.

Csökkent viszont a forgalom Isztambulba, Brüsszelbe és Moszkvába is, a csökkenési ráta 5-7 százalék körül mozog.

Kam Jandu beszélt a BUD 2020 repülőtér-fejlesztési stratégiáról is, amelynek keretében 160 millió eurót fektetnek a ferihegyi repülőtér kapacitásának bővítésére: egyebek közt új parkolók, a 2B terminálon új check-in pultok és móló épül, elkezdik a repülőtéri szálloda,a logisztikai központ és a 2C terminál építését is.

A 2016-os évben Budapestről 109 célállomás érhető el 42 légitársasággal, míg 2011-ben, a Malév utolsó teljes évében 33 légitársaság 103 útvonalat biztosított Ferihegyről.