Az Air France 2020-tól a Paris Aéroport-tal együttműködve RFID technológia használatával biztosítja a poggyászok nyomon követését a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren. 

Az Air France az elsők között alkalmazza a rádiófrekvenciás azonosítást a poggyászok nyomon követésére, ami azt jelenti, hogy 2020-ban körülbelül 8 millió poggyászt fognak ezzel a módszerrel felcímkézni.

Az RFID technológiát fokozatosan vezetik be a légitársaság többi repterére, valamint a Charles de Gaulle összes terminálján. 

Az Air France hamarosan rádiófrekvenciás azonosítással fogja nyomon követni a poggyászokat (forrás: Air France)

Az RFID, azaz rádiófrekvenciás-azonosítás egy olyan azonosítási rendszer, amely rádióhullámok segítségével olvassa ki az adatokat egy olcsó és könnyű adathordozóból.

Az RFID ugyanazt a célt szolgálja, mint a vonalkód vagy a mágnescsík a hitelkártya hátulján: egyedi azonosítót nyújt a tárgyaknak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az RFID-chip egy kis méretű tárgy, amely rögzíthető az azonosítani kívánt objektumba, esetünkben a poggyász címkébe. A poggyászok RFID-chipes címkével történő megjelölése lehetővé teszi, hogy automatikusan azonosítsák és nyomon követhessék azokat.

Az Air France ezzel a bejelentéssel a IATA 753-as számú, poggyász-szabványokat előíró határozatának tesz eleget, amely kimondja, hogy a poggyászt négy kulcsfontosságú ponton keresztül (check-in, beszállás, átszállás és érkezés) kell követni. 

A határozat célja az, hogy a légitársaságokat arra ösztönözze, hogy még inkább csökkentsék a rosszul kezelt poggyászok számát. A határozatban a IATA a rádiófrekvenciás azonosítás használatát javasolja a poggyász útjának követésére, ezért a következő években valószínűleg mindenhol át fognak térni az RFID-chippel felszerelt poggyász-azonosító címkékre.