2022-től szeretné leváltani az Air New Zealand a kiöregedett Boeing 777-200ER típusú repülőgépeit, a váltótípusról azonban még nem született döntés.

A légitársaság kiöregedett Boeing 777-200ER (Extended Range) repülőgépeit modernebb kéthajtóművesekre szeretné cserélni, a megrendelésért mindkét nagy gyártó versenyben van.

A kiöregedő típusból jelenleg nyolc példány repül a légitársaság flottájában, ezek közül a legfiatalabb is elmúlt már tizenegy éves, a legöregebb gép pedig a kivonás megkezdésének évében már tizenhét éve repül majd.

A Boeing 777-200ER-ek legvalószínűbb váltótípusa a cégnél a típus új generációjának, a 777X családnak a rövidebb, 777-8-as változata lesz – írja a Flightglobal.

Az amerikai gyártótól akár egy nagyobb, 787-9-eseket vagy -10-esek tartalmazó rendeléscsomag részeként is érkezhetnek a 777-8-asok, így azokhoz a cég akár kedvezőbb áron is hozzájuthat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Boeing 777-200ER a cég régebbi festésében. (Fotó: AIRportal.hu)

Nem zárható ki azonban a konkurens Airbus A350-es típusa sem, a -900-as verzió kapacitásában igen közel áll a 777-es rövidebb törzsű változatához, de az sem kizárt, hogy az új-zélandi cég a nagyobb, -1000-es változat mellett dönt majd.

A típus utóbbi változatának egyik gyári tesztpéldánya távol-keleti körútja során nemrég megfordult Auckland repterén, ahol a cég képviselői kívül-belül megtekintették.

Emellett Jeff McDowall, a cég pénzügyi igazgatója hozzátette, végső fázisban vannak a tárgyalások az AerCap lízingcéggel egy újabb 787-9-es hosszútávú bérléséről. Amennyiben a megállapodást sikeresen tető alá hozzák, az új gép 2020-ban kerülhet az Air New Zealand-hoz.