Huszonnégy Airbus A321neo repülőgép vételéről írt alá szándéknyilatkozatot a vietnami FLC Group, a gépek a jövő év elejével induló Bamboo Airlines flottájába kerülnek.

Az Airbus tájékoztatása szerint a repülőgépek érkezéséig egy meg nem nevezett lízing cégtől bérelnek majd repülőket, amelyekkel elindítják a társaságot. A megállapodást Trinh Van Quyet, az FLC Group elnöke, Eric Schulz, az Airbus kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, valamint Nguyễn Phú Trọng, a Vietami Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára írta alá.

A tervek szerint a vietnami startup cég elsősorban a gyorsan fejlődő turizmust lovagolná meg azzal, hogy a népszerű vietnami üdülőközpontokba indítana belföldi és nemzetközi járatokat is.

Grafika: Airbus Industries

Az FLC Group az egyik legnagyobb cégcsoport Vietnamban: a Bamboo Airways mellett hotelüzemeltetéssel, ingatlanokkal, bányászattal is foglalkoznak. Tavaly nyáron jelentették be, hogy elindítják légitársaságukat, akkor még 2018 év végi indulást prognosztizáltak. Elsősorban Ha Long-öbölbe, Phu Quoc-szigetre és Quy Nhonba terveztek járatokat nyitni.

Dang Tat Thang a magát hibridnek valló légitársaság ügyvezető igazgatója korábban azt mondta, azért célozták meg ezeket az útvonalakat, mert a többi légitársaság elsősorban a nagy gyűjtő-elosztó repülőtereket szolgálja ki.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Vietnam jelenleg 21 repülőteret üzemeltet, a két legnagyobb légikikötő (Hanoi és Ho Si Minh-város) bonyolítja a teljes forgalom 75 százalékát. A többi vidéki reülőtéren többnyire jóval a kapacitások alatt marad az utasforgalom: van, ahol a repülőtér befogadóképességének mindössze 38 százalékát használják.