Huszonöt darab A350-900-asra írt alá nem kötelező érvényű megrendelést az Airbus vezetőivel a Turkish Airlines Párizsban – jelentette a Reuters hírügynökség.

A megállapodás aláírására Recep Tayip Erdogan török elnök hivatalos párizsi látogatásának alkalmából kerül sor, amelyre török üzletemberek is elkísérték.

Az állami tulajdonú Turkish Airlines is csatlakozott azokhoz a légitársaságokhoz, akik diplomáciai események farvízén ír alá megállapodást a nagy gyártókkal. Tavaly szeptemberben szintén diplomáciai tárgyalások mellékszálaként állapodtak meg New Yorkban a Boeing vezetőivel 40 darab 9-es Dreamliner vételéről, Donald Trump amerikai elnök pedig legutóbbi, novemberi, kínai tárgyalásain állapodott meg kínai vezetőkkel 300 Boeing vételéről.

A Reuters korábbi híre szerint Emanuel Macron francia elnök hasonló lépést tervez, amikor jövő héten Kínába látogat.

A hírügynökség az ügyet ismerő forrásaira hivatkozva délután azt jelentette, hogy az Airbus 100 darab gépet adhat el a kínaiaknak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Pontos típusokat azonban nem neveztek meg, csupán azt írták, hogy az üzlet értéke 100 milliárd dollár nagyságrendű lehet.

A Turkish Airlines nagyon fontos ügyfele az Airbusnak és a Boeingnek is, mindkét típusból több, mint százat (Airbus: 171, Boeing: 161) üzemeltetnek. Airbus A321neóból 92-t, Boeing MAX-ből pedig 75-öt rendelt eddig a török légitársaság.