Kampányt indított a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), hogy 2025-ig 25 százalékkal vagy 25 százalékra növeljék a légitársaságok a női munkavállalók arányát azokban a munkakörökben, ahol ma alulreprezentáltak. 

A montreali székhelyű ernyőszervezet AIRportalhoz eljuttatott közleménye szerint a 25by25Campaign kezdeményezéshez önkéntes alapon csatlakozhatnak a tag légitársaságok. Vállalniuk kell, hogy 25 százalékkal vagy 25 százalékra növelik a női munkavállalók számát a felsővezetésben, illetve azokban a munkakörökben, amelyekben a nők alulreprezentáltak.

Emellett a jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy minden évben jelentést készítenek és tesznek közzé a nemek közti egyenlőséggel kapcsolatos eredményeikről.

Eddig a China Eastern, a Lufthansa-csoport és a Qatar Airways csatlakozott a felhíváshoz.

Utóbbi légitársaság jelentkezése első látásra meglepő lehet, a cégvezető, Akbar Al-Baker a tavaly Sydney-ben tartott IATA-közgyűlésen jegyezte meg, hogy nem alkalmazna nőt a Qatar vezetésére, mert az túl nehéz feladat. Később bocsánatot kért kijelentéséért, majd idén már az élére állt a nemek közti egyenlőséggel kapcsolatos kezdeményezéseknek, és ő adta át Szöulban az IATA első, sokszínűséget is elismerő díját többek között Christine Ourmières-Widenernek, a Flybe leköszönő vezetőjének.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Emirates

Az IATA a közleményében azt írta, jelenleg nincs olyan globális, átfogó program, amely a nemek közti egyenlőséget támogatná vagy ösztönözné, és ez az adatokon is meglátszik: a pilóták között 5 százalék az arányuk, az összes légitársaság mindössze 3 százalékát vezetik nők.

Alexandre de Juniac, az IATA vezérigazgatója a közleményben azt hangsúlyozta, biztos abban, hogy programjuk katalizátorként működik majd és rá tudja venni a légitársaságokat, hogy a programban vállaltnál is többet érjenek el. Hozzátette: munkájuk nem ér véget 2025-ben, mivel céljuk az 50-50 százalékos megoszlás a nemek között, valamint az egyenlő lehetőségek biztosítása a teljes légiközlekedési iparágban.

Carolyn McCall, az easyJet korábbi vezérigazgatója a légitársaság lutoni bázisán.

Maga az IATA azt vállalata, hogy a jelenlegi 19-ről 25 százalékra emeli a felsővezetésben dolgozó nők arányát, együtt dolgozik a légitársaságokkal, hogy azok minél több nőt jelöljenek az IATA döntéshozó testületeibe, amelyekben így arányuk a mai 17-ről 25 százalékra emelkedhet, az IATA-konferenciákon pedig az előadók legalább 25 százaléka nő lesz.