Fogadalmat tett Akbar Al Baker, hogy a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) következő elnökeként nem fog megosztó dolgokat nyilatkozni. Öt perccel később közölte: nő nem vezetheti a Qatar Airwayst, mert nagyon nehéz feladat.

Akbar Al Baker a Qatar Airways vezérigazgatójaként sokszor nyilatkozik meg úgy, hogy abból a világot körüljáró botrány, vagy megrökönyödés alakul ki. A dohai üzletember imidzséhez ez gyökeresen hozzátartozik, ezért is szeretik az újságírók kérdezni, mi több, provokálni.

Az IATA sydney-i közgyűlésének zárásaként Alexandre de Juniac jelenlegi IATA-vezér és Alan Joyce, a Qantas vezérigazgatójának társaságában sajtótájékoztatón azonban bejelentette: az IATA vezetőjeként nem fog olyat mondani, ami megrökönyödést válthat ki.

Pár perccel később az abu dzabi székhelyű National gazdasági napilag újságírónője kérdezte arról, hogy miért nincs több nő a légitársaságok, sőt, az IATA vezetői között, milyen programokkal tudják támogatni a nők felsőbb pozíciókba való kerülését.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Akbar Al Baker erre úgy válaszolt: a Qatar Airwayst természetesen nem vezetheti nő, mert nagyon bonyolult, komplex feladat, amit nem tudnának ellátni.

A teremben az újságírók között előbb hangos zúgolódás és nevetés tört ki, majd Alan Joyce megmentette a szituációt azzal, hogy hangos nevetéssel kísérve leütötte a magas labdát. Azt mondta az újságíróknak: “szeretném emlékezteti magukat, hogy Akbar épp most tett fogadalmat arra, hogy nem fog megbotránkozót mondani”.

A témával kapcsolatban később, amikor lenyugodtak a kedélyek, Akbar Al Baker azt mondta, nagyon sokat tettek azért, hogy a nők minél feljebb kerüljenek a légitársasági ranglétrán. A régióban elsőként alkalmaztak női pilótát, kadétjaik 60 százaléka nő és a senior manageri pozíciókban is egyre többen vannak nők.

Alan Joyce ehhez annyit tett még hozzá, szerinte nem csak a nők, de bármilyen faji, vagy nemi identitású embert reprezentálnia kell egy légitársaságnak, a Qantas pedig erre törekszik.

Bocsánatot kért Al Baker