Pontosan harminc éve, 1988. december 21-én hajtotta végre szűzrepülését a hat hajtóműves Antonov An-225 Mrija, a Ruszlán nagyobb testvére. A gyártó remek összeállítással emlékezett meg a kerek évfordulóról.

A típusból – amely a világ legnagyobb kereskedelmi repülőgépe – azóta is csak egyetlen példány épült meg. Az An-225 Mrija 240 világrekordot és 222 ukrán nemzeti rekordot tudhat magáénak.

Amint korábban megírtuk, a repülőgép hosszú pihenője után a gyártó nagyjavítást és számos korszerűsítést végzett el, ezt követően 2018. március 19-én végezte első tesztrepülését, majd több kereskedelmi járatot is teljesített világszerte.

Az egyetlen ma repülő példányt a Kijev-Gosztomel bázisú Antonov Airlines üzemelteti. Az UR-82060 lajstromjelű gép különlegesen nagy méretű és tömegű áru szállítását végzi a világ minden pontján. Az An-225-ös, amelyet eredetileg a szovjet űrsikló, a Buran szállítására terveztek, hat darab D–18T típusú sugárhajtóművel van felszerelve, maximális felszállótömege pedig 640 000 kg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Korábban beszámoltunk arról is, hogy az An-225-ös program folytatásáról az Antonov cég 2016. augusztus 30-án együttműködési megállapodást írt alá a Aerospace Industry Corporation of China (AICC) vállalattal. Ennek első lépéseként az ukránok legyártják a második, modernizált An-225-öst, amelyet az AICC fog üzemeltetni. Az együttműködés második fázisában a felek megszervezik a típus Kínában történő sorozatgyártását az Antonov licensze alapján. Ám konkrét előre lepésről azóta nincs hír.