A társas utazásnak van néhány íratlan szabálya, amit a jóérzésű emberek betartanak – sajnos azonban előfordul, hogy a repülőutat teljesen tönkreteszi egy-egy utas.

Te is érezted már úgy, hogy a repülőút életed legrosszabb élménye – és nem a jetlag vagy a rosszullét miatt, hanem épp a többi ember teszi rémálommá?

A repülőgépek fedélzetén – legyen az keskeny- vagy szélestörzsű típus – több órára, vagy akár több mint fél napra, meglehetősen szűk helyen van sok idegen és sokféle ember összezsúfolva. Ez főleg egy hosszabb és teli járat esetén okozhat kényelmetlenségeket, konfliktusokat.

Van néhány íratlan szabály, amit a repülőn mindenkinek be kell(ene) tartania.

Ne tedd fel a lábad, kérlek!

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
(Forrás: Passanger Shaming, Facebook)

Igen, egy hosszú úton nagyon kényelmetlen tud lenni, hogy nem tudod rendesen kinyújtani a lábad.

Hidd el, az előtted ülő utasnak sokkal nagyobb kényelmetlenséget fog okozni, ha egész út alatt az ő karfáján pihenteted a lábad.

Főleg ne mezítláb!

Ne kiabálj, ne hangoskodj – mások pihennének

Hangos telefonálással még a felszállás előtt magunkra vonhatjuk az utastársak szúrós tekintetét.

Élni és élni hagyni – lehetne ez a társas együttélés mottója, és ugyanúgy igaz ez a repülőútra is.

Mindenki megérti, ha te a saját zenédet vagy filmedet szeretnéd nézni a repülőn, de te is megértheted, hogy más valószínűleg nem kíváncsi rá. Ezért találták ki a fülhallgatót.

Ami pedig a közted és az utastársad közötti beszélgetést illeti: biztosan nagyon izgalmas dolgokról van szó, de nem kell, hogy öt sorral hátrébb is azt hallgassák.

Az előtted lévő ülés tartója nem szemetes

(Forrás: Passenger Shaming, Facebook)

Az út alatt eszel, iszol, keletkezik egy csomó szemét.

Éppen ezért járják körül a légiutaskísérők a kabint a repülés alatt több alkalommal is, és gyűjtik össze a felesleges hulladékot.

Hidd el, a takarítóknak is van jobb dolguk, mint a te félig megevett szalámis szendvicsedet kibányászni az ülés tartójából.

A személyzet nem fog megharagudni, ha a saját szemetedet is átadod nekik.

Otthon is így tartod tisztán a WC-t?

Triviálisnak tűnik az, hogy a WC-t le kell húzni használat után, vagy hogy amennyiben piszkos lett, netán ki is kell takarítani?

Ha a stewardessek elkezdenének mesélni arról, hogy milyen állapotban találták már a repülőgépek mosdóját, valószínűleg az utasok is elszégyellnék magukat.

A repülőgépek WC-inek működéséből adódóan fontos, hogy ne dobj bele olyan tárgyat, ami azt eltömítheti. Ha a WC meghibásodik, szélsőséges esetben ebből még útmegszakítás, vagy többórás késés is lehet, amit ugye senki nem szeretne?

(Fotó: AIRportal.hu)

A folyosó nem edzőterem és nem ágy

Ha nagyon kényelmetlen az utazás, sétálj a folyosón fel-alá, esetleg nyújtsd ki a lábad, amikor éppen nem jön senki. De az aktuális jógaórádat és a délutáni pihenőt ne ott végezd el, ahol mások közlekednek és a kiszolgálás folyik.

(Forrás: Pessenger shaming, Facebook)

Ne légy tiszteletlen az utaskísérőkkel!

A repülőgép fedélzetén nem azért van a személyzet, hogy szolgaként bánjanak velük.

A stewardess-ek teszik kellemessé az utazást, ők felelnek azért, hogy a kiszolgálás zavartalanul működjön, és hogy minél kényelmesebb körülmények között érkezz meg az úti célodra.

Ne feleselj, ne kiabálj, ne viselkedj bunkón azokkal, akiknek a segítségén vészhelyzetben az életed is múlhat.

Veled is megtörtént már, hogy valamelyik utas viselkedése kiverte a biztosítékot? Meséld el Facebook kommentben, mi volt a legrosszabb élményed!