Az új terminál 2024-es felépítéséig további 6,5 milliárd forintból fejleszti a meglévő terminálon a csomagkezelési és utasbiztonsági kapacitásokat.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője az elmúlt időszakban tapasztalt, az európai átlag feletti utasforgalom növekedésével indokolta. Mivel az előrejelzések szerint a bővülés folytatódik, az új terminál felépítéséig olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek kényelmesebbé teszik a repülőtér használatát.

Forrás: Budapest Airport

A bud:plus névre hallgató csomag részleteiről Huszka Péter forgalmi igazgató azt mondta, az érkezési és indulási oldalon is lesznek fejlesztések, elsősorban a B terminálon és a Skycourtban is. Amellett, hogy a korábban bejelentett mosdófejlesztést végrehajtják, a Budapest Airport automata csomagfeladókat állít üzembe először tesztüzembe. Ehhez jelenleg még keresik a légitársasági partnereket, a B oldalon a Wizz Airt és a Ryanairt, az A oldalon a nagy légitársasági csoportokat szeretnék ebbe elsősorban bevonni. Az első készülékeket áprilisban telepítik.

A repülőtér új hangosbemondó rendszert telepít, amely a mostani élő szavas bemondásnál jobb minőségű, hangszintetizátor alapú rendszer lesz – közölte Huszka Péter. Emellett közölte azt is, hogy az utasfelvételi pultoknál kordonrendszert alakítanak ki a kényelmesebb sorban állás érdekében.

A csomagosztályozó rendszert is fejleszti a repülőtér, a Skycourt előterében ideiglenes csomagosztályozót alakítanak ki, amely a meglévő kapacitást bővíti mintegy 30 százalékkal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Képünkön (B-J): Kurucz László, helyettes szóvivő, Szarvas Gábor, közösségi kapcsolatok igazgató, Huszka Péter, forgalmi igazgató, Szabó István, biztonsági igazgató. (Fotó: AIRportal.hu)

Szabó István biztonsági igazgató azt emelte ki, hogy az A és B oldalon is egy új utasbiztonsági ellenőrző sort alakítanak ki, emellett meghosszabbítják a röntgensorokat, hogy egyszerre több embert tudjanak kiszolgálni.

Az érkező oldalon a rendőrséggel együttműködve automata beléptető kapukat telepítenek – emelte ki Szabó István. Kérdésre válaszolva elmondta, már megérkeztek az első olyan csomagvizsgáló röntgenek, amelyekhez már nem kell kivenni a poggyászból a laptopokat, folyadékot. Ha a teszt sikeres lesz, akkor az új terminálban már ezeket berendezéseket telepítik. Ezeket a fejlesztéseket a Budapest Airport a nyári csúcsidőszakra befejezi.

Az AIRportal.hu kérdésére Huszka Péter elmondta, hogy a tavaly átadott B-mólóra a következő hónapokban felszerelik a most még hiányzó utashidakat, a gyalogos és buszos beszállítókapukhoz amint az időjárás engedi elkészülnek az új burkolati jelzések. A tervek szerint a nyári menetrendi időszakra az új pier teljes kapacitással üzemel majd.