Hetvenöt új gépet vásárol az indiai Jet Airways, de a vezérigazgató egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy mely gyártó mely típusára esik majd a választásuk. Meglepő lenne azonban, ha az Airbus, vagy bárki más el tudná vinni az üzletet.

Vinay Dube, a légitársaság vezérigazgatója az indiai Economic Times tudósítása szerint a Wings India 2018 elnevezésű konferencián beszélt erről. Túl sok részletet nem árult el, így azt sem, mely gyártók mely típusai versenyeznek a cég megrendeléséért. Amit tudni lehet, hogy keskenytörzsű gépekről van szó, és a pénzügyi év végén adják le a megrendelést.

A Jet Airways március 31-ével zárja a 2017-2018-as pénzügyi évet, e szerint a rendelést még ebben a hónapban bejelentik.

India második legnagyobb légitársasága tavaly októberben jelentett be egy 75 darabos, Boeing 737 MAX megrendelést, az új igénnyel azonban megduplázzák a keskenytörzsűekre vonatkozó megrendelés mértékét.

A Jet Airways VT-JBW lajstromú Boeing 737-800-asa. (Fotó: Jet Airways)

Az elemzők szerint a gépeket a Jet Airways a belföldi és nemzetközi járatokon is szeretné bevetni. Ezzel mindkét térfélen erősíteni fog az indiai légitársaság, mivel a hosszútávú járatok esetében is szeretnék javítani a kapcsolódást, bár ebben leginkább kereskedelmi partnereire, így az Air France-KLM-re számítanak elsősorban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Jet Airways flottájában jelenleg főként Boeingek vannak, a keskenytörzsű flottát pedig csak 737-esek alkotják, így meglepő lenne, ha akár az Airbus, akár más bele tudna szólni ebbe a versenybe. A légitársaság mindössze 9 darab A330-ast, és 18 ATR-t üzemeltet az európai gyártók típusai közül, a fennmaradó 92 gépet a Boeing adja.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy egyelőre nem döntötték el, mi legyen a régóta függőben lévő, még 2006-ban leadott 10 darabos Dreamliner rendeléssel. Ezzel együtt a Jet Airwaysnek összesen 85 gépre van rendelése.