Decemberben ismét több mint száz gépet adott át az Airbus ügyfeleinek, és ezzel elérte egész éves átadási darabszámra vonatkozó célját. Nem mellesleg letaszította a Boeinget a trónjáról, és ismét a világ legnagyobb repülőgépgyártója lett.

A Reuters saját forrásaira hivatkozva azt írta, a nem auditált adatok szerint az európai gyártó 863 gépet adott át 2019-ben ügyfeleinek, ezzel elérte, és meg is haladta a korábban kitűzött 860 darabos limitet.

November végéig az Airbus kimutatásai szerint 725 repülőgép átadását vezette be a könyvekbe, ebből kiindulva

decemberben a cég 138 repülőgépet adott át üzemeltetésre.

Forrás: Airbus

A cél elérése érdekében az Airbus több dolgozóját átirányította, és nem adta ki az év végi szabadságokat. Emellett a korábban már félkészre gyártott gépekhez megérkeztek a kabinberendezések és a repülőket plusz munkaerő bevonásával készre gyártották. Elemzők szerint ennek a magasabb költségek miatt kisebb hatása is lehet az Airbus üzemi eredményére.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cukorka azonban némileg keserédes az Airbus számára, mert saját beszállító hálózatának gyengélkedése miatt az eredetileg tervezett 900 körüli átadási darabszámot októberben 2-3 százalékkal csökkenteni kellett. A 2018-as szinthez képest ez még így is 7,9 százalékos emelkedés, akkor kerek 800 gépet adott át az európai gyártó.

Ettől függetlenül a Boeing 737 MAX kiesése miatt az Airbus 2020-at a világ legnagyobb repülőgépgyártójaként kezdi, erre 2011 óta nem volt példa.