Ötmilliárd dollár befektetéssel épít új nemzetközi repülőteret az Ethiopian Airlines Addis Ababában, mert a Bole Nemzetközi Repülőteret rövidesen kinövik.

A Reuters hírügynökség szerint erről Tewolde Gebremariam, a légitársaság vezérigazgatója beszélt még csütörtökön, elmondása szerint az építkezés még ebben az évben megkezdődik.

A 35 négyzetkilométer területű (Ferihegy 15 négyzetkilométeren fekszik) új repülőteret az etióp fővárostól 39 kilométerre délkeletre építik fel, és éves szinten 100 millió utas kezelésére lesz képes. Összehasonlításképp, a mostani repülőtér közelebb, 6 kilométerre, és kicsivel északabbra fekszik, 2018-ban 12 millió utast kezelt, legnagyobb kapacitása 20 millió utas évente.

„Elköltözünk a Bole-repülőtérről, gyönyörű terveink vannak a bővítésre” – fogalmazott a helyi hírügynökségnek nyilatkozva, majd hozzátette: a most használt légikikötő nagyon szép és nagyon nagy, de

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

három-négy éven belül az Ethiopian Airlines ki fogja nőni.

Tewolde Gebremariam jelezte, hogy az új repülőtér kapacitásaiban a dubajival fog vetekedni, arról azonban nem ejtett szót, hogy milyen formában, illetve milyen forrásokból fogja biztosítani az építkezés anyagi hátterét. A helyi tévé szerint fél éven belül megkezdődik a kivitelezés.

Az állami tulajdonú Ethiopian Airlines Afrika legnagyobb hálózattal rendelkező légitársasága, és mára az öböl-menti légitársaságok fő versenytársa lett az afrikai piacon, mivel az Ethiopian főként az egyre jobban prosperáló ázsiai piacok felé nyit. Hozzánk legközelebb Bécsbe repülnek Boeing 787 Dreamlinerekkel.

Fotó: AIRportal.hu

A cég 116 repülőgéppel rendelkezik, a flotta átlagos életkora fiatal, 6,5 év. A cég adózott eredménye a 2018/2019-es pénzügyi évben 260 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbi 207 millióról, utasforgalma tavaly 12,1 millió volt az egy évvel korábbi 10,6 millió után.