Negatív koronavírus-teszt felmutatását írja elő a jövő héttől a brit kormány a Kínából Angliába utazóknak.

Steve Barclay brit egészségügyi miniszter szombati nyilatkozatában kiegyensúlyozott, elővigyázatossági jellegű és átmeneti intézkedésnek nevezte a döntést.

A tárca ismertetése szerint január 5-től a Kínából közvetlen repülőjáratokkal Angliába érkezőknek indulásuk előtt kell elvégeztetniük a koronavírus-szűrést, és a leletet beszállás előtt fel kell mutatniuk.

A tesztelési előírás csak a Kínából közvetlenül angliai repülőterekre érkező utasokra vonatkozik. Az Egyesült Királyság többi tagjába – Skóciába, Walesbe és Észak-Írországba – nem közlekednek közvetlen repülőjáratok Kínából, de a brit kormány szombaton közölte: tárgyal a helyi kormányzatokkal annak eléréséért, hogy a Kínából érkezők tesztelési kötelezettsége az egész országra kiterjedjen.

A kínai kormány január 8-tól feloldja az utazási korlátozásokat. Nagy-Britannia mellett több más ország – köztük az Egyesült Államok, Olaszország, Franciaország, India, Izrael, Spanyolország és Dél-Korea – is tesztelési kötelezettséget vezetett be a Kínából beutazókra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Brit szakértők szerint ugyanakkor a teszteléshez kötött beutazási feltétel aligha lesz hatékony megelőzési módszer.

Sir Andrew Pollard, a brit kormány számára oltásügyi ajánlásokat kidolgozó független tanácsadó bizottság (JCVI) elnöke a BBC-nek nyilatkozva szombaton valószínűtlennek nevezte, hogy az új korlátozásokkal távol lehet tartani Nagy-Britanniától az esetleges új koronavírus-variánsokat.

Pollard professzor – aki az Oxfordi Egyetem vakcinafejlesztő részlegének vezetőjeként az egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár koronavírus-vakcinájának kifejlesztését is irányította – kijelentette:
a korábbi utazási tilalmak sem akadályozták meg a vírust abban, hogy „körbeutazza a világot”.