Egy friss kutatás szerint a britek több mint fele csak a koronavírus ellen már beoltottakat engedné repülőre szállni, harmaduk mindenféle utazáshoz kötelezővé tenné, a megkérdezettek tizede pedig felhagyna a távolságtartással, ha megkapja a vakcinát. 

A világon elsőként kezdett tömeges oltási kampányba a napokban az Egyesült Királyság egy nyugati fejlesztésű koronavírus-vakcinával, amelyből első körben négyszázezer embernek elég adag érkezett az országba. Emiatt egyre aktuálisabb a kérdés, hogy milyen szabályok vonatkozzanak azokra, akik már megkapták az oltást.

Az Aerotime cikke szerint még december elején – közvetlenül az oltóanyag engedélyezése előtt – a Sky News hírcsatorna online kérdezte nézőit, mit gondolnak az utazási és egyéb szabályokról, és több mint meglepő eredmény született.

Az 1706 megkérdezett 54 százaléka csak azokat engedné repülőre szállni a jövőben, akik már megkapták az oltást.

Érdekesség, hogy az utazást általában – ideértve a buszokat és a vasutat – 36 százalékuk ugyancsak a beoltottakra korlátozná.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ugyanakkor a megkérdezettek 17 százaléka nem biztos abban, hogy a légiközlekedés ilyen korlátozása jó ötlet lenne, míg 29 százaléka egyenesen elfogadhatatlannak tartja az ötletet.

Fotó: AIRportal.hu

A felmérés eredményeit a vakcina beadását igazoló kártyáról készült első képekkel egy időben publikálták, és a brit kormány egyből be is jelentette, hogy egyelőre nem tekintik ezeket a dokumentumokat felmentésnek bármilyen karanténintézkedés vagy utazási korlátozás alól.

A későbbiekben a csak beoltatlanokra vonatkozó korlátozó intézkedésekkel akár ösztönözhetők is az emberek, hogy oltassák be magukat.

Ezt akár a kormányok is megtehetik egyes országokban, de több légitársaságnak már vannak erre vonatkozó önálló tervei is, ezzel is igyekeznek garantálni utasaik biztonságát. Közülük a Qantas vezérigazgatója egyértelműen közölte, hogy amint széles körben rendelkezésre állnak vakcinák, a nemzetközi járatok utasainak elő fogják írni az oltás meglétét.