Teljesen átvette az irányítást a Flybe brit regionális légitársaság felett a Virgin Atlantic által vezetett konzorcium, a cégnek egyetlen saját tulajdonú vagyoneleme sem maradt.

A konzorcium végül 2,8 millió angol fontért vásárolta fel a regionális cég minden vagyonelemét, így a cégben csak az ügyletből származó bevétel maradt, mint érték. A CH Aviation híre szerint ez az összeg a fennmaradt tartozások kiegyenlítésére, és a cég felszámolására lesz elegendő.

A Flybe Group Plc., mint vállalat megszűnik, a járatok üzemeltetése a Virgin Atlantic és a Stobart Aviation irányításával a Connect Airways ernyőcégen keresztül történik majd.

Ez a légitársaság kap első körben húsz, majd nyolcvanmillió fontos áthidalókölcsönt a konzorciumtól.

A Flybe megszüntetése azonban csak látszatra tűnik egyszerűnek, először még meg kell szerezni 40 százaléknyi részvényt a jelenlegi tulajdonosoktól.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Ők azonban eddig makacsul ragaszkodtak tulajdonrészükhöz, és nem fogadták el a korábbi, részvényenkénti 15 penny-s ajánlatot. Ezzel azonban rosszul jártak, a mostani helyzetben egy penny-s vételárat kaphatnak, ha elfogadják az ajánlatot.

A megmaradt egyéb tulajdonosok, a Hosking Partners LLP és Andrew Tinkler, a Stobart Group egykori vezérigazgatója szerint ugyanakkor az exeteri regionális légitársaságot jelentősen alul értékelik.

A további lépésekről március 4-én szavaznak a részvényesek, a vezetőség ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, ha ezt is elutasítják, részesedésük mostani értékét is teljesen elveszíti. Ennek oka, hogy a döntéstől függetlenül kivezetik a londoni értékpapír piacról a Flybe-t.

Ezt követően a feltehetően megmaradó brand alatt működhetnek tovább a járatok, így a Connect Airways a Virgin Atlantic ráhordó légitársaságává válik. A kapcsolat nem új keletű, a milliárdos Richard Branson cége már korábban is code share megállapodásban állt a Flybe-vel.