Konzorciumi partnerekkel a Virgin Atlantic veszi meg az anyagi gondokkal küzdő Flybe regionális légitársaságot, amely így a meglévő code share megállapodáson túl valódi ráhordója lehet a hosszú távú járataira.

Megmenekül a veszteséggel terhelt Flybe: a brit regionális légitársaságot a pletykákat beigazolva a Virgin Atlantic veszi át, konzorciumi partnerségben két másik céggel – írja az aero.de portál. Korábban a többek közt a British Airways és az Iberia tulajdonosaként ismert IAG-holding is felmerült lehetséges vevőként.

A pénzügyi nehézségekkel küzdő Flybe-ért csupán 2,2 millió brit fontot (alig 786 millió forintot) adnak, de 50 millió font (csaknem 18 milliárd forint) tőkeemelést hajtanak majd végre az új tulajdonosok.

Fotó: AIRportal.hu

Az átvétel a Connect Airways elnevezésű új ernyőcégen keresztül valósul meg, a Stobart Aviation és egy luxemburgi befektető részévelével. Előbbi személyzettel és egyebekkel együtt repülőgép-bérbeadással foglalkozó (többek közt az Aer Lingusnak és a Flybe-nek is szolgáltat), de Stobart Air néven önálló charterjáratokat is üzemeltető ír vállalat.

Az ajánlat értelmében a tőzsdén már értéke jelentős részét elvesztett Flybe részvényeiért darabonként a legutóbb jegyzett 16 penny helyett 15 pennyt adnak, de a cég vezetősége a részvényeseknek az ajánlat elfogadását javasolja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint az összeállítás megjegyzi, a Virgin Atlantic és a Flybe között jelenleg is van code share megállapodás, de a felvásárlással még szorosabbá válhat a kapcsolat közöttük, valódi ráhordó légitársaságként üzemelhet majd. Emellett feltehetően kiveszi majd a részét a Virgin, annak 49%-os tulajdonosa, a Delta és az Air France-KLM alkotta transzatlanti együttműködésből is.

A Flybe tavaly jelentette be, hogy tarthatatlanná vált az anyagi helyzete, 74 repülőgépe közül többtől megválik (köztük az Embraer E195-ösöktől), valamint ingatlanvagyonából is eladni kényszerül.