Tíz áruszállítóvá alakított Airbus A330-300-assal egészíti ki flottáját az Amazon Prime Air, a repülőgépeket a Hawaiian Airlines üzemelteti majd az e-kereskedelmi óriáscég számára, amely 15 százalékos részesedést is szerez a légitársaságban.

A gépek konverzióját az Airbus és az ST Engineering vegyesvállalata, az Elbe Flugzeugwerke (EFW) végzi el, az Amazon pedig az Altavair lízingcégtől bérli őket.

Az első példány 2023 őszén, a többi pedig a következő év végéig áll forgalomba, és az e-kereskedelmi cég létesítményeihez közeli repülőterek között végez majd áruszállítást.

Forrás: Amazon Prime Air

A honolului székhelyű Hawaiian Airlines biztosítja majd a hajózószemélyzetet, emellett karbantartási és adminisztratív feladatokat is ellát, valamint gondoskodik a repülőgépek biztosításáról is.

A közlés szerint a légitársaság ezért pilótabázist hoz létre az Egyesült Államok kontinentális részén, bővíti a meglévő karbantartó bázisait, és növeli a dolgozók számát a szükséges pozíciókban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint hozzáteszik, a megállapodás segíti a Hawaiian növekedési céljainak elérését, valamint diverzifikálja bevételi forrásait, mert az Amazon repülőgépenként fix havi díjat, repülési óránként és repülési ciklusonként fizet a Hawaiiannak, emellett az üzemanyag, a karbantartás, a biztosítás és az egyéb működési költségeket is megtéríti.

A megállapodás kilenc évre szól, de további öt évvel hosszabbítható, emellett lehetőséget nyújt a flotta bővítésére is.

Az ügylet részét képezi, hogy az Amazon jogot szerez 2031. október 20-ig nagyjából 9,5 millió Hawaiian-részvényt megvételére, ezzel 15 százalékos részesedést szerezve.

A légitársaság és az e-kereskedelmi óriás megállapodása hasonló azokhoz, amelyeket utóbbi az amerikai Air Transport Services Group (ATSG) és az Atlas Air Worldwide Holdings áruszállító légitársaságokkal kötött, utóbbiak Boeing 767-eseket üzemeltetnek az Amazonnak.