Irán arra számít, hogy a hónap végén megkapja azokat a tanúsítványokat, amelyek az Airbusszal és a Boeinggel kötött gépbiznisz véglegesítéséghez kellenek.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A Bloomberg gazdasági hírügynökség szerint Asghar Fakhrieh Kashan közlekedési miniszterhelyettes azt mondta, már meg kellett volna kapniuk korábbi ígéretek szerint az Egyesült Államoktól a jóváhagyást. A Boeinggel elmondása szerint folytatják a tárgyalásokat a finanszírozásról, ezért nem közölte a megállapodás üzleti értékét.

Megjegyezte, hogy 10 milliárd dolláros szerződést írnak alá a napokban egy lízingcéggel, amelyen keresztül az Airbustól szerzik a gépeket.

Arra azonban nem válaszolt, hogy melyik lízingcég érdekelt az ügyletben, és azt sem tudni, hogy melyik repülőtéren van bázisa a társaságnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A miniszterhelyettes közlése szerint az első gépek az Airbustól és a Boeingtől még az iráni év vége (2017 márciusa) előtt megérkeznek.

Irán idén januárban adott le százdarabos géprendelést az Airbus és a Boeing felé, miután feloldották az országgal szembeni kereskedelmi szankciókat. Az Airbustól 118 darab gépet vásárolnának, ezek között szerepelnek A350-1000-esek, neo és ceo A320-asak és A330-asok is.

A pénzügyi gondokat az okozza, hogy az Egyesült Államok még fenntart egy olyan pénzügyi szankciót, amely megakadályozza a rendelések véglegesítését. Mivel az Airbus gépei is tartalmaznak amerikai alkatrészeket, ezért erre az ügyletre is meg kell kérni az Egyesült Államoktól az exportengedélyeket.